Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Nejlepší recepty na zpracování rybízu

Srp 1505 Autor: Redakce

cerveny rybizTřebaže rybíz nepatří zejména u malých dětí mezi pochoutkové malé ovoce, má v naší kuchyni a bezesporu také v naší zahradě neodmyslitelné místo. Pěstuje se velmi jednoduše a jde o poměrně dekorativní keřík nebo stromek.

Dobře vyzrálé bobulky rybízu jsou sladké a navíc obsahují opravdu velmi mnoho vitamínu C a dalších tělu prospěšných látek. Je proto nejlepší konzumovat ho jen tak, zasyrova.

Ovšem co s přebytky? Kuličky s úspěchem zavaříte, rozmačkáte s cukrem a zamrazíte na dřeň. Zkuste náš recept na báječný rybízový džem, megarychlý koláč s drobenkou nebo třeba domácí ovocné víno. Rybíz se také perfektně hodí na pečený čaj.

Recept na rybízové víno

Rybízové víno je opravdovou lahůdkou. Velkou výhodou je, že kuličky se nemusí odšťavňovat, stačí je zbavit zelených stopek. Dbejte na to, abyste v žádném případě nedávali do vína kuličky špinavé nebo dokonce plesnivé. Rybízové víno se totiž velmi rádo kazí. V našem receptu nejsou žádné přidané kvasinky. Ušlechtilé vinné kvasinky jsou ale k dostání takřka všude, a pokud je chcete použít, zkuste třeba některou z menších drogerií, kde seženete rovnou i bublátko.cerveny rybiz

Budete potřebovat

  • 3 litry rybízových kuliček (omytých, okapaných)
  • 10 litrů vody
  • 2 kg cukru krystal

Postup: Rybíz očistěte od zelených částí, omyjte a nechte okapat. Mezi tím si svařte vodu s cukrem do úplného rozpuštění a nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Do čisté a suché 15l nádoby, nejlépe demižonu, nasypeme rybíz, který zalijeme sladkou vodou. Zazátkujeme a v nejlepším případě umístíme bublátko. Demižon uložte na místo s teplotou do 20 °C, ideálně na tmavé místo. Rozhodně na demižon nesmí pražit slunce! Asi po měsíci víno opatrně přelijte do jiného demižonu, kde bude minimálně další měsíc. Někdo víno připravuje bez přelévání a rozdíl na chuti rozhodně nepoznáte.

Recept na sirup z rybízu

Domácím sirupem potěšíte nejen děti, ale také návštěvy. Příprava rybízového sirupu navíc zabere jen několik málo chvil a výsledek rozhodně stojí za to. Vyhnout se kupovaným šťávám nikdy nebylo jednodušší. Opět odpadá odšťavňování.rybizovy sirup

Budete potřebovat

  • 2,5 kg rybízu
  • 1,5 l vody
  • 3 kg krystalového cukru
  • 10 g kyseliny citrónové

Postup: Rybíz zbavíme všech zelených stopek, opláchneme a necháme okapat. Následně ho rozmačkáme a zalijeme vodou tak, aby byly všechny kuličky ponořené a necháme na suchém chladnějším místě do druhého dne odpočívat. Pokud chcete, můžete rybíz propasírovat. Ovšem pokud vám nevadí větší kousky (které se při rozředění sirupu s vodou na šťávu stejně usadí na dně), stačí hmotu odměrkou přesunout do velkého hrnce.

Hmotu zahřejeme, ale nevaříme (teplota nesmí přesáhnout 85 °C). Zahříváme tak dlouho, dokud nesebereme všechnu pěnu. Do teplé hmoty přidáme cukr. Na každý litr hmoty asi 1,5 kg cukru (na naše množství počítejte asi s 3 kg cukru). Cukr necháme rozpustit a přidáme kyselinu citronovou. V případě potřeby opět sbíráme pěnu.

Sirup okamžitě plníme do čistých suchých lahví. S přehledem můžete použít i zavařovací sklenice. Sklenice necháme vychladnout dnem vzhůru.

Mega rychlý, extra dobrý rybízový džem

Fotopostupy na marmelády jsou na našem webu velmi oblíbené. U rybízového džemu se ovšem postup zpomalí tím, že je potřeba ovoce odšťavnit. Kousky slupek a zrníčka mohou někomu vadit. Nutné to ale není, my to neudělali a z džemu máme výtečnou marmeládu!rybizova marmelada

Budete potřebovat:

  • asi 1,2 kg rybízu odšťavníme na 1 litr rybízové šťávy
  • 1 kg krystalového cukru
  • šťáva z ½ citronu

Postup: Do právě odšťavněné hmoty přidáme cukr a citronovou šťávu. V nepřilnavém hrnci pak zahříváme na mírném plameni do požadované hustoty. Tu zkusíme talířkovou zkouškou, kdy trochu hmoty necháme vystydnout a pokud už jde o rosol, máme hotovo. To bude asi za 40 min.

Po odstavení ze sporáku přelijte horký džem do zavařovacích čistých a suchých zavařovacích skleniček. Velmi výhodné je použít sklenice právě vyndané z myčky na nádobí. Vysoká teplota totiž pomáhá konzervaci. Po nandání džemu do sklenic dobře utáhněte víčka a otočte dnem vzhůru asi na 20 min. Pak vraťte.

  • Recept na domácí rybízovou zmrzlinu najdete zde.
  • Recept na zavařený rybíz jako brusinky a nevařenou marmeládu najdete zde.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist