Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Proč si udělat domácí zmrzlinu?

Srp 1506 Autor: Redakce

vanilkova zmrzlinaZmrzlina, chladivé mlsání a osvěžení pro letní dny, která nezná hranic a má neuvěřitelně dlouhou historii. K dostání je v mnoha příchutích i podob. Ne vždy ale od kupované zmrzliny dostaneme víc, než jen osvěžení. Mnohdy totiž obsahuje nežádoucí kokosový olej a jiné příměsi, ze kterých bychom zrovna neměli mít radost. Surovina mléko či tvaroh je na našem trhu spíše výjimkou.

Ovšem právě tato surovina by měla být při nákupu limitující.

Orientujte se podle názvu

Mražené krémy

Jde o tvarohové, smetanové, jogurtové, mléčné zmrzliny. Mražený krém je produkt, který se vyrábí rychlým zmrazením připravené zmrzlinové směsi na teplotu – 18°C nebo nižší a je určen ke spotřebě ve zmrazeném stavu. Domácí mražené krémy nejsou náročné na přípravu. V žádném případě nemusíte utrácet za drahé zmrzlinovače. Postačí vám nádoba vhodná do mrazáku. Zmrzliny na rozdíl od mražených krémů mohou obsahovat výhradně jen rostlinný tuk.

domaci zmrzlina vanilkaRecept na domácí smetanovou zmrzlinu

Budete potřebovat jen 2 smetany ke šlehání (min 30% tuku) a 1 kondenzované slazené mléko (Salko, 1 plechovka). Do téměř vyšlehané šlehačky pomalu přilejeme kondenzované mléko a šleháme tak dlouho, dokud nám nevznikne hladký pevnější krém. Ten navršíme do nádoby vhodné k mražení a dáme mrazáku minimálně na 12 hodin. Servírujeme kulatými kleštičkami a ozdobíme šlehačkou, ovocem a oplatkou nebo čokoládou.

Ovocné a vodové zmrzliny, sorbety a dřeně

Ovocné a vodové zmrzliny milují zejména děti. Většinou se ale jedná o přeslazenou obarvenou zmrzlou vodu, takže při nákupu pozor. Jen málokdy je cukr nahrazen vyšším obsahem ovocné složky. Není ale nic jednoduššího, než si udělat dřeň domácí. Díky různým tvořítkům na nanuky pak dětem přichystáte veselé mnohem zdravější mlsání.

Recept na domácí rybízovou zmrzlinu

domaci zmrzlina z rybizuBudete potřebovat pouze 3 suroviny. Tak teď už je vám jasné, že zmrzku zvládne naprosto každý. Použít navíc můžete jakékoliv ovoce od jahod až po borůvky.

Postup: asi ½ litru omytých a oschlých kuliček rybízu rozmixujeme s ¼ kg třtinového cukru. Když se cukr v ovocné vodě takřka rozpustí, přidáme kelímek (250 gr) nízkotučné zakysané smetany a poctivě promícháme. Hotovou směs dáme do nádoby vhodné do mrazáku nebo nanukových tvořítek a dáme mrazáku minimálně na dvanáct hodin.

Nanuky

Stejně tak zmrzliny na dřívku-nanuky mohou být na bázi mléka nebo rostlinných olejů. Velkým problémem bývají i rádoby čokoládové polevy, kterými jsou nanuky polity. Pokud je na obalu uvedena jako poleva mléčná čokoláda, musí být obsah kakaového másla a mléčného tuku alespoň 20%. Na druhou stranu kokosový a jiný definovaný exotický rostlinný tuk nesmí převyšovat 5% hmotnosti. Pokud na obalu nanuku najdete pojem kakaová či mléčná poleva, není obsah kakaa vůbec zaručen. Ve vyhlášce totiž tyto pojmy na rozdíl od mléčné čokolády vůbec nenajdete.

A zase ten kokosový olej!

Pročtením složení na obalech v supermarketu jsme zjistili, že najít nanuk na bázi mléka s polevou z mléčné čokolády je poměrně problém. Většina nanuků a zmrzlin obsahovala nadpoloviční podíl rostlinného tuku. Je nám více než jasné, že jde o levný kokosový olej, který je už tolikrát skloňovaný nejen v médiích, ale začíná se nad jeho obsahem v sušenkách a dalších dobrotách, které vyhledávají zejména děti, všímat i veřejnost.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist