Fotorecept na úžasný domáci jahodový džem
Jahody jsou velmi oblíbenou surovinou pro přípravu domácích džemů a marmelád. Jaký je v tom ale rozdíl? V džemu byste na rozdíl od rosolovité marmelády měli najít kousky ovoce. Alespoň víte, že je produkt opravdu z ovoce! Základem je tedy kvalitní, dobře očištěné a omyté ovoce. Jahody je také nutno ochutnat, protože velmi sladké plody nepotřebují tolik přidaného cukru. Jahody sice neobsahují tolik přírodního pektinu jako třeba rybíz. Pomoci rosolovatění tedy můžete přidáním šťávy z červeného rybízu. V dnešní době je k dostání i přírodní pektin v sáčku, anebo si jednoduše na přípravu džemu udělejte čas, abyste ho mohli dostatečně dlouho vařit. Varem totiž vypaříte ovocnou šťávu a tím dosáhnete požadovaného zhoustnutí.
Receptů na jahodový džem jsou desítky. Zkuste ho udělat podle našeho fotopostupu se šesti jednoduchými kroky. Tento rychlý, vysoce jednoduchý recept zvládne opravdu každý! Navíc je bez chemických konzervantů a pektinu.
Na 4-5 větších skleniček budete potřebovat:
- 1,5 kg jahod
- 650-750 gr cukru krupice (podle chuti jahod)
- šťávu z 1 velkého citronu
Fotopostup:
1. Jahody odstopkujeme a dobře omyjeme
2. Nakrájíme je na menší kousky, pokud chcete větší kusy, stačí ovoce rozpůlit. Vychytávkou je použít mačkadlo na brambory. Pokud chcete marmeládu, ovoce rozmixujte.
3. Jahody v nepřilnavém hrnci zahříváme asi 10 minut, dokud nepustí šťávu. Přidáme cukr a citronovou šťávu. Pak vaříme ještě asi 20-30 minut do požadovaného zhoustnutí.
4. POZOR! Je potřeba hustotu džemu zkusit na malém talířku, kde hmota rychle vychladne. Nyní je také čas ovocný rozvar ochutnat a případně dosladit či přikyselit citronovou šťávou.
5. Horký džem naběračkou nandaváme do čistých suchých sklenic, pevně uzavřeme a na 10 minut otočíme na víčko („hlavou dolů“).
6. Sklenice otočíme zpět. Můžeme přizdobit kouskem látky a hlavně popsat.
Komentáře k článku
Sýkorová Karolína 27.6.2015 (19:50)
Recept je opravdu nejlepší, jaký jsem zatím zkusila. Cukru jsem přidala více, jahody jsem měla sem tam nazelenalé. Před vařením jsem je rozšťouchala šťouchadlem na brambory-super nápad! Posílám i fotografie mého výtvoru.
Redakce 27.6.2015 (19:56)
Děkujeme! Fotografii najdete na našem FB profilu.
Zuzanka 22.6.2015 (08:54)
prosím kde a ako si možem uložiť racepty ktore sa mi páčia??? dakujem
Redakce 27.6.2015 (19:57)
Dobrý den, tuto službu prozatím bohužel nenabízíme 🙁