Top 3 české lahůdky: už jste ochutnali všechny?
Když se řekne česká kuchyně, většině z nás hned naskočí svíčková, vepřo knedlo zelo nebo pečené koleno – klasiky, bez kterých by žádný jídelní lístek v tradiční české hospodě nebo restauraci nebyl úplný. Hned o kousek dál ve stejném jídelním lístku se ale většinou nabízí i menší, nenápadné chuťovky, na které jsme my Češi stejně tak pyšní. Hlavně když je spojíme s dalším českým pokladem – dobře načepovaným pivem. Pak vznikne kombinace, které se prostě nedá odolat. O které lahůdky jde a proč na ně nedáme dopustit?
Utopenci – pikantní klasika k pivu
Když se řekne „utopenci“, každý Čech hned ví, co si představit. Malé špekáčky naložené do pikantního octového nálevu s cibulí, které nejlépe chutnají s krajícem čerstvého chleba. Ať už jako rychlá svačina doma, nebo jako oblíbená zobka k pivu v hospodě, utopenci vždy trefí tu správnou českou notu.
A co je na nich tak skvělé? Kombinace šťavnatého masa, pikantního nálevu a kopce cibule jednoduše znamená malý gurmánský zážitek. Navíc je jejich příprava jednoduchá a zvládne ji tak opravdu každý.
Tlačenka – tradiční pochoutka s tisícem podob
Tlačenka je jednou z těch lahůdek, které si člověk buď zamiluje, nebo jim nemůže přijít na chuť. I tak ji většina z nás miluje a má své pevné místo na českých stolech. Trochu netradiční vzhled přebíjí bohatá chuť – kombinace masa, koření a jemné želatiny vytváří originální zážitek, který dokáže překvapit i zkušeného gurmána.
Při její konzumaci se kreativitě a chutím meze nekladou – můžete zvolit tradiční kombinaci s cibulí a chlebem, nebo vyzkoušet něco odvážnějšího, třeba tlačenku s nakládanými okurkami, vejcem natvrdo či pikantním dipem.
Nakládaný hermelín – sýrový král mezi chuťovkami
A nakonec náš třetí favorit – nakládaný hermelín. Ani tady nemůžete šlápnout vedle, je totiž téměř nemožné ho pokazit. Na jeho přípravu potřebujete jen olej, kousek česneku, papriku a bylinky podle chuti. Nakrájíte, naložíte, necháte pár hodin odležet a rázem máte svačinku za kterou vám všichni u stolu poděkují.
České lahůdky jako srdce hospodské tradice
Tyto pochoutky nejsou jen o chuti – patří k nim i celá atmosféra, která se kolem nich vytváří. Utopence, tlačenku nebo nakládaný hermelín si totiž nejlépe vychutnáte ve společnosti přátel u stolu, s půllitrem zlatavého piva v ruce a dobrou náladou. Možná právě proto si získaly tak výjimečné místo v české kuchyni – nejsou jen občerstvením, ale i symbolem společného setkávání a tradice, která přetrvává už po generace.
Ochutnejte poctivou českou tradici
Ať už patříte mezi fanoušky pikantních utopenců, poctivé tlačenky nebo jemně proleželého nakládaného hermelínu, jedno je jisté – české chuťovky mají svoje nezaměnitelné kouzlo. Nejsou to jen malé pochoutky k pivu, ale i kousek naší tradice, kterou si rádi připomínáme doma i v hospodě. A právě v té jednoduchosti a poctivých ingrediencích tkví jejich síla. Tak co myslíte – už máte všechny tři odškrtnuté, nebo je nejvyšší čas vyrazit je ochutnat?
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.