Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Nejlepší nakládaná červená řepa

Říj 2013 Autor: Redakce

Červená řepa je jednoduchá na pěstování a pokud nemáte zahradu, seženete ji na farmářském trhu, ale běžně už také v supermarketu. Jde o poměrně levnou surovinu, kterou seženete během celého roku. Ovšem nyní je její sezóna a byla by škoda nezkusit ji sterilovanou. Je výtečná a vy dostanete nejen pochutinu, když vás večer u televize honí mlsná, ale také základ do řepového brownies, pomazánek a salátů.

zpracovani cervene repy

Budete potřebovat:

  • cca 8 kg červené řepy

Na nálev budete potřebovat:

  • 2,5 l vody
  • 700 ml 8 % octa
  • 130 g cukru krupice
  • 90 g soli
  • lžičku kuliček nového koření
  • lžíci kuliček pepře (část může být i mletá)
  • 4 bobkové listy
  • 1 lžičku fenyklu

Postup:

Červenou řepu dokonale umyjte, neloupejte jen okrojte vršek a kořen a dejte vařit stejně velké bulvy pospolu. Ty musí být zcela ponořeny. Vaříme téměř doměkka, což bude trvat asi 45 minut. Fázi vaření vyzkoušejte pomocí zapíchnutí nože do řepy. Ta je vařená, pokud tam jde zapíchnout asi jako do ne zcela uvařených brambor. Následně řepu sceďte a nechte vychladnout. Mezi tím si nachystejte lák.

Náš tip: Kdy řepu vařit raději oloupanou?

Pokud jste koupili řepu, která je velmi znečištěná, má praskliny nebo mnoho kořenů, pak doporučujeme řepu předem oloupat. Nezaručíte totiž její dokonalé umytí. Sice ztratíte trochu barviva a pravděpodobně také vitamínů, ale není to nic hrozného. V takovém případě řepu omyjte, oloupejte. Nakrájejte na stejně velké kusy (některou větší můžete rozpůlit) a vařte.

jak uvarit cervenou repu

Po zchladnutí řepu oloupejte (pokud už nebyla oloupána předem) nakrájejte na kolečka, hranolky nebo kostičky.

varena cervena repa

Lák na řepu není nepodobný láku na kyselé okurky, možná jen poněkud kořeněnější. Jeho příprava je velmi jednoduchá. Všechny suroviny dejte do většího hrnce a za stálého míchání nechte rozpustit cukr. Snožte teplotu a nechte asi 5 minut jemně probublávat, aby koření uvolnilo svou chuť.

nalev na nakladanou repu

Nakrájenou řepu dejte do čistých suchých sklenic, sklepněte nebo malinko přimáčkněte, aby se řepy vešlo co nejvíce. Zalijte lákem až po okraj a zavíčkujte. Takto nacpané sklenice sterilujeme 20 minut při 85 °C. Nám se osvědčila sterilizace v myčce na nádobí na dlouhý program 70 °C.

nakladana cervena repa

Sterilovanou řepu nechte několik dní uležet. Skladujte na suchém tmavém místě a zkonzumujte nejlépe do roka.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2020>>
PÚSČPSN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist