Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Výborné polévky, které vás nejen zahřejí, ale dodají tělu sílu!

Úno 2403 Autor: Claudie Kornelová

Zima přináší nejen mrazivé teploty, ale také touhu po horkých, chutných pokrmech, které nás nejen zahřejí, ale také tělu poskytnou potřebnou energii. Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak spojit tyto vlastnosti, jsou výborné polévky, které se snadno připravují a nabízejí širokou škálu chutí a výživných látek. Zde najdete několik receptů na polévky, které vám nejen zahřejí tělo, ale také dodají sílu a vitalitu.

polévka

Dopřejte si zdravou polévku, která zahřeje. Zdroj foto: Pixabay.com – Gilmar Koizumi

Kuřecí polévka se zeleninou

Suroviny:

  • 500 g kuřecích prsou nebo stehenního masa, nakrájeného na kousky
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
  • 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
  • 1 petržel, oloupaná a nakrájená na kolečka
  • 2 stroužky česneku, nasekaný
  • Sůl a pepř podle chuti
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 2 l vody
  • 1/2 šálku nudlí podle preference (rýžové, vaječné, atd.)
  • Čerstvá petržel na ozdobu

Postup: Na oleji orestujte cibuli a česnek a přidejte nakrájené kuřecí maso. Osolte a opepřete podle chuti. Přidejte nakrájenou zeleninu (mrkev, brambory, petržel) a krátce orestujte. Přilijte kuřecí vývar a vodu, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte asi 20 minut, dokud zelenina není měkká. Přidejte nudle a vařte podle pokynů na obalu. Polévku dochuťte solí a pepřem a před podáváním ozdobte čerstvou petrželí.

Rajčatovo-bazalková polévka

Suroviny:

  • 1 kg rajčat, oloupaných a nakrájených
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička sušeného oregána
  • 1 lžička sušené bazalky
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Olivový olej
  • Čerstvá bazalka na ozdobu

Postup: Na pánvi na olivovém oleji orestujte cibuli a česnek, dokud nejsou měkké. Přidejte nakrájená rajčata a vařte asi 5 minut. Přidejte zeleninový vývar, oregáno a bazalku. Přiveďte k varu a poté vařte na mírném ohni asi 15-20 minut. Rozmixujte polévku dohladka pomocí mixéru. Dochuťte solí a pepřem a podávejte ozdobené čerstvou bazalkou.

Červená čočková polévka s kari

Suroviny:

  • 1 šálek červené čočky
  • 1 cibule, nasekaná
  • 2 mrkve, nakrájené na kostičky
  • 2 brambory, nakrájené na kostičky
  • 2 lžičky kari koření
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 1 lžička olivového oleje
  • Sůl a pepř podle chuti
  • Čerstvý koriandr na ozdobu

Postup: Na oleji orestujte cibuli a přidejte kari koření. Vařte asi 2 minuty. Přidejte nakrájenou zeleninu a podlijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu. Přidejte červenou čočku a vařte podle pokynů na obalu. Dochuťte solí a pepřem a před podáváním ozdobte čerstvým koriandrem.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Úno 2024>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 1 2 3
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist