Výborné polévky, které vás nejen zahřejí, ale dodají tělu sílu!
Zima přináší nejen mrazivé teploty, ale také touhu po horkých, chutných pokrmech, které nás nejen zahřejí, ale také tělu poskytnou potřebnou energii. Jedním z nejúčinnějších způsobů, jak spojit tyto vlastnosti, jsou výborné polévky, které se snadno připravují a nabízejí širokou škálu chutí a výživných látek. Zde najdete několik receptů na polévky, které vám nejen zahřejí tělo, ale také dodají sílu a vitalitu.
Kuřecí polévka se zeleninou
Suroviny:
- 500 g kuřecích prsou nebo stehenního masa, nakrájeného na kousky
- 1 cibule, nasekaná
- 2 mrkve, oloupané a nakrájené na kolečka
- 2 brambory, oloupané a nakrájené na kostičky
- 1 petržel, oloupaná a nakrájená na kolečka
- 2 stroužky česneku, nasekaný
- Sůl a pepř podle chuti
- 1 l kuřecího vývaru
- 2 l vody
- 1/2 šálku nudlí podle preference (rýžové, vaječné, atd.)
- Čerstvá petržel na ozdobu
Postup: Na oleji orestujte cibuli a česnek a přidejte nakrájené kuřecí maso. Osolte a opepřete podle chuti. Přidejte nakrájenou zeleninu (mrkev, brambory, petržel) a krátce orestujte. Přilijte kuřecí vývar a vodu, přiveďte k varu, snižte teplotu a vařte asi 20 minut, dokud zelenina není měkká. Přidejte nudle a vařte podle pokynů na obalu. Polévku dochuťte solí a pepřem a před podáváním ozdobte čerstvou petrželí.
Rajčatovo-bazalková polévka
Suroviny:
- 1 kg rajčat, oloupaných a nakrájených
- 1 cibule, nasekaná
- 2 stroužky česneku, nasekané
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžička sušeného oregána
- 1 lžička sušené bazalky
- Sůl a pepř podle chuti
- Olivový olej
- Čerstvá bazalka na ozdobu
Postup: Na pánvi na olivovém oleji orestujte cibuli a česnek, dokud nejsou měkké. Přidejte nakrájená rajčata a vařte asi 5 minut. Přidejte zeleninový vývar, oregáno a bazalku. Přiveďte k varu a poté vařte na mírném ohni asi 15-20 minut. Rozmixujte polévku dohladka pomocí mixéru. Dochuťte solí a pepřem a podávejte ozdobené čerstvou bazalkou.
Červená čočková polévka s kari
Suroviny:
- 1 šálek červené čočky
- 1 cibule, nasekaná
- 2 mrkve, nakrájené na kostičky
- 2 brambory, nakrájené na kostičky
- 2 lžičky kari koření
- 1 l zeleninového vývaru
- 1 lžička olivového oleje
- Sůl a pepř podle chuti
- Čerstvý koriandr na ozdobu
Postup: Na oleji orestujte cibuli a přidejte kari koření. Vařte asi 2 minuty. Přidejte nakrájenou zeleninu a podlijte zeleninovým vývarem. Přiveďte k varu. Přidejte červenou čočku a vařte podle pokynů na obalu. Dochuťte solí a pepřem a před podáváním ozdobte čerstvým koriandrem.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.