Černí brouci v mouce a rýži? Ukážeme vám, jak zatočit s těmito vetřelci!
Otevřete balení mouky nebo rýže a najednou vidíte drobné černé broučky? Nepanikařte – nejste jediní, komu se to stalo! Tito malí vetřelci se mohou objevit i v pečlivě uskladněných potravinách. Dobrá zpráva je, že zbavit se jich není tak složité, jak by se mohlo zdát. Podívejme se, co jsou zač, jak se k vám dostali a jak proti nim účinně bojovat.
Kdo jsou ti nezvaní hosté?
Nejčastějšími škůdci, kteří se usídlují v mouce, rýži nebo jiných suchých potravinách, jsou:
Lesák skladištní (Tribolium confusum a Tribolium castaneum)
- Drobní černohnědí brouci, kteří se živí moukou, rýží, ovesnými vločkami nebo těstovinami.
Pilous rýžový (Sitophilus oryzae)
- Malý černý brouk s protáhlou hlavou, který napadá především rýži, ale i jiné obiloviny.
Červotoč spížní (Stegobium paniceum)
- Drobní broučci, kteří mohou napadnout nejen mouku, ale i sušenky, koření nebo suchary.
Tito škůdci se množí velmi rychle, takže pokud si jich všimnete v jedné potravině, je pravděpodobné, že se dostali i do dalších zásob.
Jak se brouci dostali do vaší spíže?
Z obchodu – Mnozí brouci se do domácnosti dostanou už v infikovaném balení mouky, rýže nebo těstovin.
Z dlouho skladovaných potravin – Pokud mouku nebo rýži skladujete několik měsíců, mohou se v ní začít množit brouci, kteří byli přítomní už při nákupu, ale nebyli vidět.
Z venkovního prostředí – Brouci si mohou do vaší spíže najít cestu i zvenčí, pokud například skladujete suché potraviny poblíž okna nebo větracího otvoru.
Jak se jich zbavit?
Pokud jste ve své mouce či rýži objevili tyto nežádoucí hosty, co nejrychleji jednejte!
Vyhoďte kontaminované potraviny
- Nejlepší je postižené potraviny okamžitě zabalit do plastového pytle a vyhodit do popelnice mimo dům. Nepoužívejte je ke krmení zvířat – brouci se mohou rozšířit i tam.
Zkontrolujte ostatní potraviny
- Podívejte se i na další suché potraviny – mouku, cukr, ovesné vločky, strouhanku, těstoviny, luštěniny nebo koření.
Důkladně vyčistěte spíž
- Všechny police vytřete horkou vodou s octem nebo jedlou sodou.
- Použijte vysavač na vymetení drobných škůdců – poté sáček okamžitě vyhoďte.
- Nechte spíž pořádně vyschnout, než do ní vrátíte potraviny.
Použijte přírodní odpuzovače
- Bobkový list nebo hřebíček odpuzují škůdce – vložte je do nádob s moukou a rýží.
- Sušená levandule nebo citronová kůra mohou také pomoci odradit brouky.
Jak zabránit dalšímu výskytu?
Skladujte potraviny v uzavíratelných nádobách
- Skleněné nebo plastové dózy s těsným uzávěrem zabrání broukům dostat se k potravinám.
Nově koupené potraviny dejte na pár dní do mrazáku
- Nízké teploty zničí vajíčka škůdců, která mohou být přítomna už z obchodu.
Používejte starší zásoby jako první
- Praktikujte pravidlo „první dovnitř, první ven“ – starší mouku spotřebujte dříve než novou.
Pravidelně kontrolujte spíž
- Jednou za měsíc projděte zásoby a vyhoďte prošlé potraviny.
Udržujte spíž čistou a suchou
- Brouci milují vlhké prostředí – pokud máte problém s vlhkostí, použijte pohlcovač vlhkosti.
Závěr: S brouky zatočte rychle a efektivně!
Nezvaní hosté v mouce či rýži mohou být nepříjemní, ale pokud zareagujete včas, zbavíte se jich snadno a rychle. Důkladná kontrola, čištění a správné skladování potravin jsou klíčem k tomu, aby se u vás už nikdy neobjevili.
A co vy? Už jste někdy našli ve své spíži nezvané hosty? Jak jste se jich zbavili? Podělte se o své zkušenosti v komentářích!
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.