Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Zavařte si rybíz à la brusinky

Čvc 1715 Autor: Redakce

Rybízová sezona je v plném proudu. Pokud vám stále přebývá, zkuste si ho zavařit ve stylu brusinek ke svíčkové. Zavařenina je báječně aromatická a vhodná nejen ke zmiňované omáčce, ale také k sýrům nebo třeba grilovaným masům. Nám ale chutná i jen tak do bílého jogurtu. Rybíz je sladce pikantní a díky koření také trochu nevšední. Zkuste náš originální recept a nebudete litovat. Příští rok se rozhodně pustíte do několika dávek.

rybiz jako brusinky

Na cca 4 skleničky budete potřebovat

  • 1 kg očištěného, omytého a okapaného rybízu
  • 100 ml octu + 100 ml vody
  • 150 ml vody
  • 1 celá skořice
  • 8-10 hřebíčků
  • 600 g cukru (o 50-100 g navíc pokud nemáte dobře vyzrálý rybíz)
  • 1 lžíci kyseliny citronové
  • 3 lžičky pektinu (pokud nemáte dobře vyzrálý rybíz)

Postup:

Očistěte rybízové kuličky od stopek a omyjte pod tekoucí vodou, nechte okapat.

ocisteny rybiz

Mezi tím svařte 100 ml vody a 100 ml octa. Přisypejte rybíz a opatrně promíchejte. Ihned sceďte.

Mezi tím dejte vařit 150 ml vody s kořením, přidejte rybíz a později i cukr. Vařte na mírném plameni asi 10 minut. Pokud máte nepříliš zralý rybíz, přidejte před cukrem ještě pektin podle návodu na obalu. Ke konci vaření přidejte kyselinu citronovou, která ovlivní chuť a zároveň funguje jako konzervant.

rybiz ala brusinky

Horkou směs plňte do menších čistých suchých sklenic, zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru.

zavarovani rybizu

 

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist