Zavařte si rybíz à la brusinky
Rybízová sezona je v plném proudu. Pokud vám stále přebývá, zkuste si ho zavařit ve stylu brusinek ke svíčkové. Zavařenina je báječně aromatická a vhodná nejen ke zmiňované omáčce, ale také k sýrům nebo třeba grilovaným masům. Nám ale chutná i jen tak do bílého jogurtu. Rybíz je sladce pikantní a díky koření také trochu nevšední. Zkuste náš originální recept a nebudete litovat. Příští rok se rozhodně pustíte do několika dávek.
Na cca 4 skleničky budete potřebovat
- 1 kg očištěného, omytého a okapaného rybízu
- 100 ml octu + 100 ml vody
- 150 ml vody
- 1 celá skořice
- 8-10 hřebíčků
- 600 g cukru (o 50-100 g navíc pokud nemáte dobře vyzrálý rybíz)
- 1 lžíci kyseliny citronové
- 3 lžičky pektinu (pokud nemáte dobře vyzrálý rybíz)
Postup:
Očistěte rybízové kuličky od stopek a omyjte pod tekoucí vodou, nechte okapat.
Mezi tím svařte 100 ml vody a 100 ml octa. Přisypejte rybíz a opatrně promíchejte. Ihned sceďte.
Mezi tím dejte vařit 150 ml vody s kořením, přidejte rybíz a později i cukr. Vařte na mírném plameni asi 10 minut. Pokud máte nepříliš zralý rybíz, přidejte před cukrem ještě pektin podle návodu na obalu. Ke konci vaření přidejte kyselinu citronovou, která ovlivní chuť a zároveň funguje jako konzervant.
Horkou směs plňte do menších čistých suchých sklenic, zavíčkujte a nechte vychladnout dnem vzhůru.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.