Odzkoušené recepty na dobroty z květů černého bezu
Černý bez je jedním z nejrozšířenějších planě rostoucích keřů u nás. Roste naprosto všude a občas je označován za plevel. Jde ale o léčivou rostlinu, kdy můžeme zužitkovat naprosto všechno od kořenů až po plody. Na konci května si ale můžete užít především květy, které jsou léčivé a díky různým úpravám také velmi chutné. Sají se obalovat, sušit, ale také nakládat. Přinášíme vám několik receptů, které připravíte z květů černého bezu.
Džem z bezových květů
10-15 omytých květů zalijeme 900 ml studené vody a přidáme jeden oloupaný velký citron nakrájený na plátky (přidat můžete i pomeranč nebo při vaření přidat pomerančový sirup). Necháme 24 hodin macerovat (pokud možno v chladnější místnosti, ne v lednici). Druhý den přecedíme přes husté sítko, přidáme 500 g želírovacího cukru a svaříme (na většině zavařovacích cukrů najdete návod pro přípravu džemů). Po zhoustnutí džem plníme do pečlivě vymytých sklenic. Na horký džem před uzavřením sklenic nakrájejte tenká kolečka citronu i s kůrou. Kyselina citrónová (i ta přírodní) slouží jako konzervant. Dle chuti můžeme přidat několik lžiček bílého vína nebo pomerančového sirupu.
Limonáda z bezových květů
Bezová limonáda je výborná s kolečky citrónu, ledově vychlazená. Její příprava je naprosto jednoduchá a v lednici vydrží týdny. Stačí jen občas odpustit plyn, který se v lahvích, do kterých hotovou limonádu slijeme, tvoří. Recept je na 2 litry limonády. Budete potřebovat jen velkou nádobu, třeba větší zavařovací sklenici (objem nádoby musí být vždy o něco větší než množství použité vody). Do té vlijete 2 litry vroucí vody a necháte vychladnout. Přidáte asi ¼ kg cukru, 3 velké omyté bezové květy a na plátky nakrájený na kolečka (může být s kůrou nebo bez, je lepší použít citrony v bio kvalitě). Sklenici umístíte na teplé místo. Až limonáda začne bublat, přelijete jí přes sítko do PET lahve a umístíte do lednice.
Sirup z bezových květů
Sirup ředíte s vodou podle chuti. Pokud ho naředíte s bublinkovou vodou, budete mít zdravou chutnou limonádu pro teplé letní dny. Budete potřebovat 3 litry převařené vody. Až zchladne, přidáte 20 velkým omytých květů, 7 dkg kyseliny citronové a 2,5 kg cukru. Směs musí jeden den odpočívat, pak se svaří a nalije do lahví.
Další recept najdete zde.
Čaj z bezových květů
Na čaj použijete čerstvé květy. Lze ho ale pít i přes zimu, kdy použijete 2 polévkové lžíce sušených květů, které přelijeme 0,5 l vroucí vody a necháme 10 minut louhovat. Čaj scedíme, osladíme medem nebo přikyselíme citronem.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.