Recept na šťávu z květů černého bezu
Pokud si pospíšíte nebo najdete nějaké stinné místo, kde ještě lidově řečeno bezinky kvetou, pak si nachystejte úžasný zdravý sirup, který oslovil už tisíce lidí. Pravidelně ho děláme i u nás v redakci a pomalu začínáme experimentovat. Tu přidáme vanilkový lusk, tu pomeranč či skořici. Šťáva je ale vždy úžasná. Zkuste ji také!
Velmi důležité je bez černý sbírat pokud možno na chráněných stanovištích, dál od silnice. Citrony je vhodné použít v bio kvalitě a pokud máte podobnou spotřebu šťávy jako my, nepřidávejte konzerrvant-kyselinu citronovou, ale přidejte více citronu (případně si sirup přikyselte při podávání). Sirup pak skladujte v lednici. Pokud si sladké dopřáváte jen pomálu, klidně použijte méně cukru.
- 4 l vody
- 40 velkých bezových květů
- 3 kg cukru krystal
- 3 bio citrony
- 100 g kyseliny citronové
Postup: Ve vodě rozpustíme kyselinu citronovou, mírně povaříme a necháme vychladnout. Do směsi o pokojové teplotě namočíme květy bezu a na kolečka nakrájené citrony a necháme 24 hodin louhovat (pokud neseženete bio citrony, raději je oloupejte nebo alespoň pořádně vydrhněte kartáčkem).
Druhý den vyjmeme květy a citrony, přidáme cukr. Po rozpuštění cukru pořádně zamícháme a lahvujeme. S úspěchem i do zavařovacích sklenic.
Další zajímavé recepty najdete ZDE.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.