Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Využijte nadbytek jahod: Kreativní recepty, které si zamilujete!

Čvn 2417 Autor: Claudie Kornelová

Jahody, s jejich sladkou chutí a osvěžujícím aroma, patří mezi nejoblíbenější letní plody. Když přichází sezóna sklizně, může se stát, že máte více jahod, než kolik dokážete čerstvě sníst. Nicméně, nezoufejte! Existuje mnoho způsobů, jak využít nadbytek jahod. V tomto článku se podíváme na různé kreativní způsoby, jak zpracovat větší množství jahod a užívat si jejich osvěžující chuť po celý rok.

jahody

Zkusili jste jahody třeba usušit? Zdroj foto: Pixabay.com – Rudy and Peter Skitterians

Zamrazování jahod: Zamrazování je jednoduchý způsob, jak zachovat čerstvou chuť jahod. Stačí omyté a usušené jahody rozložit na plech potažený pečicím papírem a umístit do mrazáku. Jakmile jsou jahody zmražené, přesuňte je do vzduchotěsných sáčků nebo kontejnerů a uchovávejte v mrazáku. Zamražené jahody můžete později použít do smoothies, jogurtů nebo přípravy ovocných dezertů.

Sušení jahod: Sušení je další skvělý způsob, jak zachovat jahody na delší dobu. Pro sušení jahod použijte nízkou teplotu trouby nebo sušičky ovoce a zeleniny. Nakrájené jahody rovnoměrně rozložte na plech potažený pečicím papírem a sušte je několik hodin, dokud nejsou suché a lehce pružné. Sušené jahody mohou být skvělým snackem samy o sobě nebo mohou být použity jako přísada do müsli, ovesných kaší nebo pečiva.

jahoda

Sušené jahody chutnají výborně. Zdroj foto: Pixabay.com – Юлия Зяблова

Jahodový ocet

Jahodový ocet je skvělý způsob, jak přidat do jídel zajímavou jahodovou chuť a svěžest. Zde je jednoduchý recept na přípravu domácího jahodového octa.

Ingredience:

  • 2 šálky čerstvých jahod, omytých a zbavených stopky
  • 2 šálky bílého vinného octa (nebo jablečného octa)
  • 1/4 šálku granulovaného cukru (nebo dle chuti)

Postup:

  • Příprava jahod: Jahody omyjte pod tekoucí vodou a zbavte se stopky. Pak je nakrájejte na menší kousky, aby se lépe uvolnila jejich chuť do octa.
  • Macerace jahod: Vložte nakrájené jahody do skleněné nádoby s uzávěrem, která je vhodná pro kontakt s kyselinou (například skleněné sklenice s uzávěrem nebo nádoby určené pro marinády). Poté zalijte jahody octem a přidejte cukr. Dobře promíchejte, aby se cukr rozpustil.
  • Uzavření a skladování: Uzavřete nádobu a umístěte ji na temné místo mimo dosah přímého slunečního světla. Nechte jahody macerovat v octu minimálně 3 dny, ideálně však týden nebo déle. Během této doby jahody uvolní svou chuť a aroma do octa.
  • Scezení a přelití: Po uplynutí doby macerace sceďte jahodový ocet pomocí jemného sítka nebo gázy do čisté nádoby. Ujistěte se, že jste vymačkali co nejvíce šťávy z jahod.
  • Uchování: Přelijte jahodový ocet do sterilizované lahve nebo nádoby s uzávěrem. Uchovávejte v lednici, kde může vydržet několik týdnů až měsíců.

Tipy:

  • Při výběru octa preferujte bílé vinné nebo jablečné víno, které mají jemnou chuť a nepřebijí příchuť jahod.
  • Můžete přidat i další ingredience, jako jsou bylinky (například bazalka nebo máta) nebo koření (například černý pepř), abyste přidali další rozměr chuti.
  • Jahodový ocet je skvělým doplňkem pro saláty, omáčky, marinády, nebo může být použit jako aromatická přísada do různých pokrmů.
  • Tento domácí jahodový ocet je nejen lahodný, ale také přírodní a zdravý. Užijte si ho jako vynikající přísadu do vašich oblíbených pokrmů!
ocet

Jahodový ocet oceníte hlavně v ovocných salátech. Zdroj foto: Pixabay.com – Stefan Schweihofer

Jahodový sirup

Jahodový sirup je osvěžující a sladký doplněk do různých nápojů, jako jsou limonády, koktejly, čaj nebo prostě jen přidáním do vody. Zde je jednoduchý recept, jak připravit domácí jahodový sirup.

Ingredience:

  • 500 g čerstvých jahod, omytých a zbavených stopky
  • 1 šálek vody
  • 1 šálek granulovaného cukru
  • Šťáva z jednoho citronu (volitelně, pro dodání kyselého nádechu)

Postup:

  • Příprava jahod: Omyjte jahody pod tekoucí vodou a zbavte se stopky. Poté je nakrájejte na menší kousky, aby se lépe uvolnila jejich chuť a aroma.
  • Vaření jahod: V hrnci smíchejte nakrájené jahody se šálkem vody a přiveďte k varu. Jakmile se směs začne vařit, snižte plamen na střední a nechte vařit asi 10-15 minut, dokud jahody nezměknou a začnou se rozpadat.
  • Scezení: Jakmile jsou jahody měkké, odstraňte hrnec z tepla a nechte směs vychladnout asi 10 minut. Poté přeceďte směs přes jemné sítko nebo gázu do čisté nádoby, abyste oddělili jahodovou šťávu od pevných částic.
  • Přidání cukru a vaření sirupu: Vraťte jahodovou šťávu do čistého hrnce a přidejte granulovaný cukr. Za stálého míchání přiveďte směs k varu a vařte asi 5 minut, dokud se cukr zcela nerozpustí a směs se zahustí do sirupové konzistence.
  • Ochutnání a případné dochucení: Ochutnejte sirup a případně přidejte šťávu z jednoho citronu, pokud preferujete kyselou chuť. Pamatujte, že citronová šťáva může být volitelná a přidává další rozměr chuti sirupu.
  • Uchování: Hotový jahodový sirup přelijte do sterilizovaných lahviček nebo sklenic a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Poté uložte v chladničce, kde může vydržet až několik týdnů.

Tipy:

  • Pokud máte rádi hladší konzistenci, můžete jahodový sirup ještě před scezením rozmixovat pomocí mixéru na hladkou pastu.
  • Pro přidání jemného aroma můžete do jahodového sirupu při vaření přidat také vanilku nebo skořici.
  • Jahodový sirup můžete použít jako sladidlo do různých nápojů, jako jsou čaje, limonády, koktejly, nebo ho můžete přidat do různých dezertů, jako jsou zmrzliny, pudinky, nebo palačinky.
  • Tento domácí jahodový sirup je skvělým způsobem, jak využít čerstvé jahody a přidat do svých oblíbených nápojů příjemnou jahodovou chuť a sladkost. Užijte si ho podle svého uvážení a fantazie!

Jahodový kompot

Jahodový kompot je skvělým způsobem, jak si uchovat čerstvou chuť a aroma jahod po celý rok. Zde je jednoduchý recept na přípravu domácího jahodového kompotu.

Ingredience:

  • 500 g čerstvých jahod, omytých a zbavených stopky
  • 1 šálek vody
  • 1/2 šálku granulovaného cukru (nebo dle chuti)
  • Šťáva z jednoho citronu
  • Skořice nebo vanilka (volitelně, pro přidanou chuť)

Postup:

  • Příprava jahod: Omyjte jahody pod tekoucí vodou a zbavte se stopky. Poté je nakrájejte na menší kousky, aby se lépe uvolnila jejich chuť do kompotu.
  • Vaření jahod: V hrnci smíchejte nakrájené jahody se šálkem vody, granulovaným cukrem a šťávou z jednoho citronu. Pokud používáte skořici nebo vanilku, přidejte je do směsi. Přiveďte směs k varu.
  • Vaření: Jakmile se směs začne vařit, snižte plamen na střední a nechte ji vařit asi 10-15 minut, dokud jahody nezměknou a začnou se rozpadat. Občas zamíchejte, aby se cukr zcela rozpustil.
  • Ochutnání a dochucení: Ochutnejte kompot a případně přidejte více cukru nebo citronové šťávy podle své chuti. Pokud máte rádi intenzivnější chuť, nechte kompot vařit déle.
  • Uchování: Hotový jahodový kompot přelijte do sterilizovaných sklenic nebo nádob a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Poté uložte v chladničce, kde může vydržet až několik dní.

Tipy:

  • Jahodový kompot můžete podávat teplý nebo studený. Teplý kompot je skvělým doplňkem pro zimní snídaně nebo dezerty, zatímco studený kompot je osvěžující v horkých letních dnech.
  • Pokud máte rádi jemnější texturu, můžete kompot rozmixovat pomocí mixéru na hladší konzistenci.
  • Jahodový kompot můžete také použít jako přísadu do různých dezertů, jako jsou palačinky, ovesné kaše, nebo na posvícení.
  • Tento domácí jahodový kompot je jednoduchý k přípravě a představuje skvělý způsob, jak si užít čerstvé jahody po celý rok. Užijte si ho jako lahodný dezert nebo osvěžující nápoj kdykoli budete chtít!
kompot

Jahodový kompot bude chutnat i dětem. Zdroj foto: Pixabay.com – Michal Jarmoluk

Jahodový džem

Jahodový džem je klasickým a oblíbeným způsobem, jak si uchovat chuť čerstvých jahod na delší dobu. Zde je jednoduchý recept na přípravu domácího jahodového džemu.

Ingredience:

  • 1 kg čerstvých jahod, omytých a zbavených stopky
  • 800 g cukru krystal (poměr jahod a cukru může být upraven podle preference)
  • Šťáva z jednoho citronu

Postup:

  • Příprava jahod: Omyjte jahody pod tekoucí vodou a zbavte se stopky. Pokud jsou některé jahody větší, nakrájejte je na menší kousky, aby se lépe uvolnila jejich chuť do džemu.
  • Vaření jahod: Vložte jahody do velkého hrnce a přidejte cukr a šťávu z jednoho citronu. Začněte zahřívat na středním plameni a pomalu vařte, neustále míchejte, dokud se cukr zcela nerozpustí.
  • Vaření džemu: Jakmile se cukr rozpustí, přiveďte směs k varu. Poté snižte plamen na střední a nechte směs vařit asi 30-40 minut, případně déle, dokud se džem nezahustí a nedosáhne požadované konzistence. Mějte na paměti, že džem se bude zahušťovat více po vychladnutí.
  • Kontrola konzistence: Když se džem začne zahušťovat a dosáhne požadované konzistence, zkuste provést jednoduchý test. Na studený talířek nakapejte malé množství džemu a nechte ho na chvíli odpočívat. Pokud je džem hustý a neteče, je hotový.
  • Plnění sklenic: Jakmile je džem hotový, přelijte ho do sterilizovaných sklenic. Ujistěte se, že jsou sklenice čisté a suché, a zatáhněte je uzávěrem. Poté sklenice otočte dnem vzhůru a nechte je vychladnout na pokojovou teplotu.
  • Uchování: Hotový jahodový džem skladujte v chladničce, kde může vydržet několik týdnů. Pokud chcete džem skladovat delší dobu, můžete ho také sterilizovat a uzavřít ve vakuovaných sklenicích pro dlouhodobé uchování.

Tipy:

  • Pokud máte rádi hladší konzistenci džemu, můžete směs před plněním do sklenic rozmixovat pomocí mixéru na hladší texturu.
  • Přidání citronové šťávy do džemu pomáhá nejen zdůraznit chuť jahod, ale také pomáhá přirozeně zahušťovat džem a dodává mu příjemný kyselý nádech.
  • Jahodový džem je skvělý na pečivo, tousty, vločky nebo může být použit jako přísada do různých dezertů.
  • Tento domácí jahodový džem je plný čerstvého ovoce a bude lahodit každému, kdo ho ochutná. Užijte si ho jako sladkou přísadu k různým pokrmům a dezertům!

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Led 2025>>
PÚSČPSN
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
události