Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Veka z domácí pekárny

Lis 1109 Autor: Redakce

Domácí pečivo má vždy úspěch a skupovaným se vůbec nedá srovnávat. Částečně může být nahraženo předpečenými trvanlivými polotovary, ale doma upečené jednoduše nemá chybu. Veky většinou kupujeme jako pečivo vhodné k různým oblohám. Zejména na Vánoce, Silvestra a Velikonoce si ale zasloužíme něco extra-tedy domácí veku.

Na domácí veku budete potřebovatdomaci veka

300 ml mléka
500 g hladké mouky
2 lžičky soli (nebo lžičku soli a lžičku polévkového koření)
1 lžička citronové šťávy nebo octa
2 lžičky sušeného nebo 1/2 čerstvého droždí

Máme dvě možnosti. Těsto uhněteme ručně (do těsta zapracujeme vykypělý kvásek) nebo za pomoci domácí pekárny, kterou nastavíme na program těsto. Z vláčného těsta vytvarujeme i bez podsypání moukou dvě větší veky, které ještě necháme kynout na silikonové podložce nebo pečícím papíru. Je lepší nechat pečivo kynout na teplém místě pod čistou utěrkou. Vykynulé veky pomažeme slanou vodou, mlékem, žloutkem nebo rozšlehaným vajíčkem. Na veky se většinou nedává žádná posypka. Předehřejeme si troubu na 200°C a podle velikosti pečeme veky necelých 20 minut. Upečené veky ihned sundáme z horkého plechu.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2024>>
PÚSČPSN
30 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31 1 2 3
události
TOPlist