Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Ty nejlepší recepty na velikonoční mazanec, beránka a jidáše: Vytvořte nezapomenutelné sváteční lahůdky

Bře 2424 Autor: Claudie Kornelová

Velikonoce jsou obdobím, kdy se rodiny shromažďují u stolu a oslavují tento významný svátek radostí, láskou a samozřejmě lahodným jídlem. Mezi tradiční velikonoční dobroty patří mazanec, beránek a jídáš, které nejenže oslavují radostné období, ale také poskytují výborný zážitek pro chuťové buňky. V tomto článku vám přinášíme recepty na ty nejlepší.

Velikonoce

Velikonoční beránek či mazanec zkrátka k tomuto období neodmyslitelně patří. Zdroj foto: Pixabay.com – Emilia

Velikonoční mazanec

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 1 kostka droždí
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • Špetka soli
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 100 g rozinek
  • Skořice podle chuti
  • Citrónová kůra

Postup: Rozpusťte droždí v teplém mléce s cukrem a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné máslo, vejce a nakonec kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout dvakrát na objemu. Přidejte rozinky, skořici a citrónovou kůru. Vytvořte z těsta váleček a uložte do plechu na mazanec. Nechte těsto ještě chvíli kynout. Poté ho potřete rozšlehaným vejcem. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30–40 minut, dokud není mazanec zlatohnědý.

mazanec

Mazanec chutná báječně například s marmeládou. Zdroj foto: Pixabay.com – Filip Filipović

Velikonoční beránek

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 200 ml mléka
  • 100 g cukru
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 kostka droždí
  • 2 vejce
  • 150 g másla
  • Špetka soli
  • Citrónová kůra
  • Mandle na zdobení

Postup: Rozpusťte droždí v teplém mléce s cukrem a nechte vzejít kvásek. Do mísy prosejte mouku, přidejte vanilkový cukr, sůl, rozpuštěné máslo, vejce, citrónovou kůru a kvásek. Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout dvakrát na objemu. Těsto rozdělte na dvě části, z jedné vytvořte váleček a z druhé obdélníkový plát. Váleček položte na plát a vytvarujte beránka (také můžete použít formu na beránka). Dejte beránka na plech, potřete rozšlehaným vejcem a ozdobte mandlemi. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 30–40 minut, dokud není beránek zlatohnědý.

beránek

Beránka si můžete polít čokoládou. Zdroj foto: Pixabay.com – Emilia

Velikonoční jidáše

Ingredience:

  • 500 g hrubé mouky
  • 200 ml mléka
  • 150 g másla
  • 2 vejce
  • 1 vanilkový cukr
  • 1 prášek do pečiva
  • 200 g cukru
  • Skořice a citrónová kůra podle chuti
  • Marmeláda na plnění

Postup: V míse smíchejte hrubou mouku s práškem do pečiva. Přidejte rozpuštěné máslo, vejce, vanilkový cukr, cukr, skořici a citrónovou kůru. Smíchejte. Postupně přilijte mléko a vytvořte těsto. Těsto rozdělte na dvě části. Jednu část vyválejte na plech, potřete marmeládou a na to přidejte druhou část těsta, kterou opět potřete marmeládou. Nakrájejte na pruhy a provlékněte je, aby vytvořily efekt pletence či šneka. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 25–30 minut, dokud není jídáš zlatohnědý.

jídáše

Už jste zkoušeli vynikající jidáše? Zdroj foto: Pixabay.com – Яна Тикунова

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist