Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Říjen ve znamení vynikajících dýňových receptů: Zkusíte dýňový hummus či výborný koláč?

Říj 2301 Autor: Claudie Kornelová

Říjen přichází s chladnějším počasím a kouzlem podzimu, ale také s jedinečnou příležitostí využít bohatství dýní, které toto období nabízí. Dýně jsou výbornou surovinou pro přípravu různých chutných pokrmů, ať už je to dýňový hummus, výborný koláč nebo další lahůdky. Připojte se k nám, abychom vám představili několik vynikajících receptů, které rozhodně stojí za vyzkoušení a které dodají vašemu podzimnímu menu zvláštní punc.

dýně

Vaříte rádi z dýní? Podělte se s námi o váš oblíbený recept! Zdroj foto: Pixabay.com – sparparim

Dýňový hummus

Dýňový hummus je lahodný a zdravý pokrm, který vám dodá spoustu vitamínů a vlákniny. Má jemnou, krémovou texturu a příjemnou dýňovou chuť, která bude skvělým doplňkem jak k pečivu, tak k zelenině. Tento recept vám ukáže, jak snadno si připravit dýňový hummus doma.

Ingredience:

  • 1 šálek dýňové dužiny (pečené nebo vařené)
  • 1 konzerva cizrny (cca 400 g), opláchnutá a sceděná
  • 1/4 šálku tahini (sezamová pasta)
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 2 stroužky česneku, oloupané
  • Šťáva z 1 citronu
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky soli (nebo podle chuti)
  • Čerstvě mletý černý pepř

Na ozdobu: olivový olej, mletý paprika, čerstvá nasekaná petržel nebo koriandr

Postup:

  • Příprava dýně: Pokud použijete čerstvou dýni, oloupejte ji, vyjměte semena a nakrájejte na menší kousky. Pečenou dýni můžete vyjmout z kůry.
  • Příprava cizrny: Opláchněte a sceďte cizrnu, abyste odstranili nadbytečnou tekutinu.
  • Mixování ingrediencí: V mixéru nebo potravinovém procesoru smíchejte dýňovou dužinu, cizrnu, tahini, olivový olej, česnek, šťávu z citronu, mletý kmín, mletý koriandr, sůl a pepř. Mixujte až do hladké konzistence. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody, abyste dosáhli požadované konzistence.
  • Ochuťte a upravte: Ochutnejte hummus a podle své chuti přidejte více soli, pepře nebo citronové šťávy, pokud je to potřeba. Mixujte znovu, abyste dobře promíchali.
  • Servírování: Přendejte dýňový hummus do misky a ozdobte ho olivovým olejem, mletým paprikou a čerstvě nasekanou petrželí nebo koriandrem. Můžete ho podávat s čerstvým pečivem, zeleninovými hůlkami nebo jako pomazánku k chlebu.
  • Podávejte a vychutnávejte: Dýňový hummus je nejlepší čerstvý, ale můžete ho také uložit do lednice a konzumovat později. Uchovávejte v uzavřené nádobě a spotřebujte do několika dnů.

Tento dýňový hummus je skvělým pokrmem pro podzimní večery a oslavy. Jeho jemná dýňová chuť a kořeněné aroma z něj dělají vynikající alternativu k tradičnímu hummusu. Užijte si ho jako dip, pomazánku nebo přísadu k různým pokrmům.

hummus

Dýňový hummus je velmi zdravý. Zdroj foto: Pixabay.com – Bernadette Wurzinger

Dýňový koláč

Dýňový koláč je oblíbeným podzimním dezertem, který spojuje bohatou chuť dýně s aromatickými kořeněnými přísadami. Tento recept vám ukáže, jak připravit lahodný dýňový koláč s krémovým náplním a chutným korpusovým těstem.

Ingredience:

Pro korpus:

  • 1 1/2 šálku hladké mouky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 šálku másla (1 hůlka, studené)
  • 1/4 šálku vody (ledové)
  • 1 lžička octa (bílý vinný nebo jablečný)

Pro náplň:

  • 1 šálek dýňové dužiny (pečené nebo vařené)
  • 2/3 šálku hnědého cukru
  • 2 lžičky mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 velká vajíčka
  • 1 šálek smetany (kyselé nebo sladké)
  • 1/2 šálku mléka

Postup:

  • Příprava korpusu: Ve velké míse smíchejte mouku, sůl, skořici a hřebíček. Přidejte studené kostky másla a vytlačte je do suchých ingrediencí s pomocí vidličky nebo nože, dokud nevznikne drobivá směs. V menší nádobě smíchejte ledovou vodu s octem. Postupně přilijte vodu s octem do suché směsi a míchejte, dokud nevznikne těsto. Nenechte se nachytat, těsto by nemělo být příliš lepivé. Pokud je třeba, můžete přidat více mouky. Těsto vytvarujte do disku, zabalte ho do plastové fólie a dejte do lednice na alespoň 30 minut.
  • Příprava dýňové náplně: V míse smíchejte dýňovou dužinu, hnědý cukr, skořici, hřebíček, zázvor a sůl. Mějte na paměti, že dužina by měla být dobře vychladlá, nejlépe po vaření nebo pečení. Přidejte vajíčka, smetanu a mléko a důkladně promíchejte, dokud nevznikne hladká směs. Dejte stranou.
  • Příprava korpusu a pečení: Troubu předehřejte na 180°C. Těsto rozválejte na pomoučeném povrchu na velikost, která bude pasovat do formy na koláč (obvykle 9-10 palců). Transferujte těsto do formy na koláč a jemně přitiskněte k dnu. Nechte přebytečné části těsta přesahovat okraje formy. Následně ořízněte přebytek těsta nožem. Nalijte dýňovou náplň do připraveného korpusu.
  • Pečení a podávání: Pečte koláč v předehřáté troubě asi 40-50 minut, dokud náplň ztuhne a těsto zezlátnutí. Nechte koláč vychladnout na místnosti nebo v lednici před podáváním. Podávejte s šlehačkou nebo zmrzlinou, pokud si přejete.

Tento dýňový koláč je ideálním dezertem pro podzimní oslavy, díky nádhernému spojení dýně a kořeněných přísad. Jemné kořenění dodává koláči skvělou chuť, která se bude líbit všem.

koláč

Dýňový koláč je skutečná lahůdka. Zdroj foto: Pixabay.com – Дарья Яковлева

Dýňová zmrzlina

Dýňová zmrzlina je lahodným podzimním dezertem, který spojuje bohatou chuť dýně s osvěžujícími tóny zmrzliny. Tato zmrzlina je snadno připravitelná a uděláte ji bez použití zmrzlinového stroje. Zde je recept, jak si připravit skvělou dýňovou zmrzlinu.

Ingredience:

  • 1 šálek dýňové dužiny (pečené nebo vařené, vychlazené)
  • 1/2 šálku hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu
  • 2 šálky smetany (šlehačky)
  • 1 šálek mléka

Postup:

  • Příprava dýně: Pokud používáte čerstvou dýni, oloupejte ji, vyjměte semena a nakrájejte na menší kousky. Pečenou dýni můžete vyjmout z kůry.
  • Smíchejte ingredience: V mixéru nebo potravinovém procesoru smíchejte dýňovou dužinu, hnědý cukr, skořici, hřebíček, zázvor a vanilkový extrakt. Mixujte, dokud nevznikne hladká směs.
  • Přidejte smetanu a mléko: Přidejte smetanu a mléko k dýňové směsi a opět mixujte, dokud se všechny ingredience dobře spojí a směs bude hladká.
  • Mrazte směs: Přendejte směs do nádoby na mražení a zakryjte ji potravinovou fólií nebo víkem. Dejte do mrazničky na alespoň 4 hodiny nebo dokud směs nepřijme konzistenci zmrzliny. Během prvních dvou hodin směs několikrát promíchejte, aby se zabránilo tvorbě krystalů.
  • Podávejte a ozdobte: Před podáváním nechte zmrzlinu chvíli na místnosti, aby se snáze lžícovala. Ozdobte ji například šlehačkou nebo drcenými ořechy.

Tato domácí dýňová zmrzlina má bohatou dýňovou chuť s pikantními kořeněnými tóny. Je skvělou alternativou k tradičním druhům zmrzliny a ideálním dezertem pro podzimní večery.

zmrzlina

Zmrzlinu ocení především děti. Zdroj foto: Pixabay.com – Nadiia Ganzhyi

Dýňový chléb

Dýňový chléb je výtečným pečivem pro podzimní období. Kombinuje bohatou chuť dýně s aromatickými kořeněnými přísadami, což vytváří chléb s lahodnou vůní a chutí. Následující recept vám ukáže, jak snadno připravit vlastní dýňový chléb.

Ingredience:

  • 2 šálky dýňové dužiny (pečené nebo vařené)
  • 3 1/2 šálku hladké mouky
  • 2 lžičky sody bikarbonátu
  • 1 1/2 lžičky soli
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/2 šálku másla (rozpuštěné)
  • 1 1/2 šálku hnědého cukru
  • 4 velká vajíčka
  • 1/2 šálku jogurtu nebo zakysané smetany
  • 1/4 šálku mléka
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1/2 šálku ořechů nebo sušeného ovoce (volitelné)

Postup:

  • Předehřejte troubu a připravte formu: Předehřejte troubu na 180°C a vymažte nebo vystelte formu na chléb (použijte formu o velikosti přibližně 23×13 cm).
  • Příprava dýně: Pokud používáte čerstvou dýni, oloupejte ji, vyjměte semena a nakrájejte na menší kousky. Pečenou dýni můžete vyjmout z kůry.
  • Smíchejte suché ingredience: V míse smíchejte mouku, sodu bikarbonátu, sůl, skořici, hřebíček a zázvor.
  • Připravte mokré ingredience: V jiné míse smíchejte rozpuštěné máslo, hnědý cukr, vajíčka, jogurt nebo zakysanou smetanu, mléko a vanilkový extrakt. Přidejte dýňovou dužinu a dobře promíchejte.
  • Spojte suché a mokré směsi: Postupně přidejte suché ingredience do mokrých a míchejte, dokud nevznikne hladká těstovinová směs. Pokud chcete, přidejte ořechy nebo sušené ovoce a jemně je vmíchejte do těsta.
  • Pečení: Nalijte těsto do připravené formy na chléb a vyrovnávejte povrch. Pečte v předehřáté troubě asi 60-70 minut, nebo dokud hůlka vložená do středu chleba nevyjde čistá.
  • Chladněte a podávejte: Nechte chléb vychladnout v misce asi 10 minut, poté ho vyjměte z formy a nechte úplně vychladnout na mřížce.

Tento dýňový chléb je ideálním doplňkem k podzimním snídaním nebo odpoledním svačinám. Jeho aromatická chuť a vláčná textura udělají radost všem členům rodiny.

chléb

Dýňový chléb má úžasně vláčnou texturu. Zdroj foto: Pixabay.com – franloomis

Dýňové máslo

Dýňové máslo je lahodným a zdravým pokrmem, který můžete využít jako pomazánku na chleba, přísadu do jogurtu, nebo sladkou náplň do dezertů. Toto domácí dýňové máslo má bohatou chuť dýně s jemnými kořeněnými tóny. Zde je recept, jak si ho připravit.

Ingredience:

  • 2 šálky dýňové dužiny (pečené nebo vařené, vychlazené)
  • 1/4 šálku medu (nebo podle chuti)
  • 1/4 šálku hnědého cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • 1/2 lžičky mletého hřebíčku
  • 1/2 lžičky mletého zázvoru
  • 1/4 lžičky soli (nebo podle chuti)
  • 1 lžíce citronové šťávy (z jednoho citronu)
  • 1/2 lžičky vanilkového extraktu

Postup:

  • Příprava dýně: Pokud používáte čerstvou dýni, oloupejte ji, vyjměte semena a nakrájejte na menší kousky. Pečenou dýni můžete vyjmout z kůry.
  • Mixování ingrediencí: V mixéru nebo potravinovém procesoru smíchejte dýňovou dužinu, med, hnědý cukr, skořici, hřebíček, zázvor, sůl, citronovou šťávu a vanilkový extrakt.
  • Mixujte do hladké konzistence: Mixujte ingredience do hladké a krémové konzistence. Pokud je směs příliš hustá, můžete přidat trochu vody, abyste dosáhli požadované konzistence.
  • Ochutnávejte a upravte: Ochutnejte dýňové máslo a podle své chuti přidejte více medu nebo koření, pokud je to potřeba.
  • Uchování: Přendejte dýňové máslo do vzduchotěsné nádoby a uchovávejte v lednici. Může vydržet několik týdnů.

Toto dýňové máslo je výborné na toast, do ovesné kaše nebo jako sladká náplň do dezertů. Má bohatou chuť dýně a pikantní aroma koření, což ho činí vynikající volbou pro podzimní pochoutku.

máslo

Dýňové máslo má bohatou chuť a pikantní koření. Zdroj foto: Pixabay.com – jacqueline macou

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Úno 2025>>
PÚSČPSN
27 28 29 30 31 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 1 2
události