Tvarohový velikonoční beránek
Velikonočních odzkoušených receptů není nikdy dost. Zkuste jemné tvarohové těsto na beránka, které vám příjemně provoní celý byt. Díky tvarohu zůstane beránek vláčný opravdu dlouho, dokud ho samozřejmě do té doby nesníte. Dozdobíte pocukrováním, očičkama z lentilek a mašlí. Recept je na klasickou zavírací beránkovou formu (nebo malou bábovkovou).
Budete potřebovat:
- 225 g polohrubé mouky
- 250 g tvarohu
- 180 g rozpuštěného másla
- 200 g cukru
- 4 vejce
- 1 vanilkový cukr
- 1 prášek do pečiva
- 1 lžíci citronové šťávy
- špetku soli
Dále pak: máslo a hrubou mouku na vymazání a vysypání formy
Postup:
Rozehřejte máslo, nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Troubu předehřejte na 180 °C. Formu na beránka (obě části) vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé pěny, přidejte citronovou šťávu a máslo a znovu prošlehejte. Přisypte zbylé suroviny a ještě jednou celou směs prošlehejte.
Do spodního dílu formy opatrně vlijte připravené těsto, s formou několikrát oparně klepněte, aby se těsto pohodlně rozprostřelo do všech záhybů a zakryjte horním dílem formy.
Beránka pečte v troubě vyhřáté na 180 °C asi 45 minut, během pečení troubu neotvírejte. Teplotní šok by mohl zapříčinit zdrcnutí těsta. Zda je beránek pečený poznáte podle zlatavé barvy nebo špejlí, na které by nemělo ulpívat žádné vlhké těsto.
Náš tip: Recept na piškotového beránka najdete ZDE.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.