Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

FOTOPOSTUP: Recept na piškotového beránka

Dub 1714 Autor: Redakce

Beránek je po mazanci dalším sladkým pečivem, které o velikonočních svátcích nesmí chybět na vaší tabuli. Zkuste ho podle našeho receptu v deseti krocích a určitě neprohloupíte. Množství je na velkého a menšího beránka. Tedy pro formu o objemu obličejové části 0,3 a 1l (zkuste velikost své formy pomocí půllitrové lahve nebo hrnku).

Symbol beránka je velmi rozšířený. Může symbolizovat člena stáda, protože Bůh je označován pastýřem.

treny beranek

Budete potřebovat

  • 5 vajec (žloutky a bílky zvlášť)
  • 400 g polohrubé mouky
  • 300 g cukru krupice
  • ½ hrnku oleje
  • šťávu z ½ citronu
  • ½ hrnku mléka
  • prášek do pečiva
  • špetku soli

Postup

1. Formy vymažeme máslem (nebo vystříkáme rostlinným sprejem) a vysypeme hrubou moukou. Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Oddělíme 4 žloutky od bílků. Z bílků a soli vyšleháme tuhý sníh.

oddeleni zloutku a bilku

3. Žloutky a jedno celé vejce vyšleháme s cukrem do pěny. Pak přidáme zbylé tekuté ingredience a lehce promícháme.

vyslehani zloutku s cukrem

5. Pomalu vsypeme mouku smíchanou s práškem do pečiva a vyšleháme. Pak opatrně ručně vpravíme sníh z bílků.

mouka a snih

6. Řidší těsto nalijeme do obličejové části formy tak, že těsto necháme rozlít do všech zákoutí a trochu sklepneme, aby bylo asi 0,5 cm pod okrajem.

liti testa do formy

7. Formu zavřeme a vložíme do vyhřáté trouby. Pečeme asi 50 minut. Menšího beránka asi 40 minut. Po této době opatrně odklopte formu a špejlí zkuste, zda se těsto nelepí. Pokud ano formu zavřete a dopečte, pokud ne formu také zavřete a zabalte asi na hodinu do mokré utěrky.

peceni beranka

9. Pak nechte formu zcela vychladnout a teprve beránka vyklepeme. Beránka můžete nechat tak, jak je. Polít ho ale můžete čokoládovou polevou. V obchodě koupíte již hotovou, nebo si ji připravte podle našeho receptu. Očíčka mohou být třeba z lentilek.

cokoladova poleva

Budete potřebovat

  • 100 g čokolády na vaření
  • 35 g másla

Postup: Rozlámanou čokoládu rozpustíme ve vodní lázni společně s tukem a zamícháme, aby se vznikla homogenní hmota. Tu necháme mírně zchladnout a přelijeme jí beránka.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

TOPlist