Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Sedm zajímavostí o víně

Dub 1728 Autor: Monika Harcarikova

Chtěli byste doslova zaperlit u přípitku se svými přáteli, nebo rodinou? Máme pro vás zajímavosti o víně, které vás překvapí, nebo alespoň vzdělají.

vino mikulov1.Přípitek dříve chránil před otravou

Slyšeli jste už o tom, proč vznikl přípitek vínem? O starých Římanech se ví, že milovali víno. Ale mimo to s velkou oblibou používali jedy k odstranění soků v politice, či partnerských vztazích. Proto vznikl přípitek, při kterém se plné číše střetly a část vína se tak přelilo do cizí sklenice. Hrozila pak otrava nepravých osob… Kdo si přiťukl, měl tak čisté úmysly.

2.I běžný konzument má znát svou oblíbenou značku

Říkáte si, že se vám název oblíbeného vína může hodit jen v obchodě, abyste si do košíku přihodili, co vám chutná? Nejen to! „Když například vašeho oblíbence nemají v restauraci, mnohdy stačí říct jméno odrůdy a vinaře sommelierovi.  Hodně mu to napoví, co vám chutná a jaké víno byste si pro daný večer představovali,“ doporučuje sommelier David Král, ambasador značky Víno Mikulov Sommelier Club.

3.Co ročník, to obměna

Koupíte si po pár měsících lahev vína, které dobře znáte, a zdá se vám, že chutná jinak? Zkontrolujte etiketu, možná jde o jiný ročník! Vliv na kvalitu vína má totiž nejen práce vinaře, ale také klimatické podmínky, které ovlivňovaly zrání hroznů. Sušší horké léto, deštivé jaro nebo podzim, to vše se promítne do finální podoby konkrétního ročníku vína.

vino mikulov4.Sladké ke sladkému

V případě vína platí, že sladkému to „sluší“ se sladkým. Ta nejsladší vína si nejlépe vychutnáte s dezertem. Zkuste třeba kombinaci čokoládového dortu a červeného sektu Bohemia Sekt demi sec a pochopíte celé kouzlo!

5.Stojany na víno nerespektují jen estetickou stránku…

Vína ležící v úhledné řadě domácí vinotéky, nejen dobře vypadají, ale jejich sklon má i smysl! Lahve s korkovou zátkou nikdy nenechávejte dlouho postavené, zabráníte tak vysychání korku, ke kterému může dojít při delší archivaci, a následně tomu, aby se do vína dostal vzduch a ono se začalo kazit. Sommelier David Král vysvětluje: „Když si chcete delší dobu šetřit dobré víno, je lepší ho uchovávat vleže, aby si zachovalo všechny kvality. U některých typů, například u „barikových“ vín, jako je například  Rulandské modré 2013 Selection Barrique z Víno Mikulov Sommelier Club, se dokonce delší archivace přímo doporučuje.“

6.S vínem zacházejte jako s čokoládou

Kromě toho, že dobrou čokoládu i víno má smysl si vychutnat, je dobré se věnovat jejich dobrému uskladnění především v horku. „Pokud je v místnosti takové horko, že by se vám tam začala rozpouštět čokoláda, je dobré i vaše oblíbené lahve přestěhovat někam, kde je chladněji. To se ale týká spíše červených vín, která snesou i teploty kolem 18 °C, bílá obecně doporučuji skladovat spíše v rozmezí 7–10 °C,“ upozorňuje sommelier. Skladování při pokojové teplotě jednoduše není pro vína univerzální formulkou!

7.Centrum vinařského srdce leží mezi 30. a 50. rovnoběžkou

Většina vinařství má polohu mezi 30. a 50 rovnoběžkou, a toto pravidlo platí pro sever i jih od rovníku. Severněji je příliš chladno na to, aby hrozny v klidu dozrály, naopak jižněji se jim to daří až moc rychle a kyselina nedokáže vyvážit přírodní cukr. Samozřejmě existují výjimky. Brazilská vína sice vznikají v tropickém klimatu, ale zároveň ve vyšší nadmořské výšce. „A přestože naše vinice leží právě na okraji zmiňovaných rovnoběžek, díky příznivému podnebí vznikají i na Moravě vína oceňovaná ve světě. Příkladem může být Víno Mikulov Sommelier Club Ryzlink rýnský 2013 pozdní sběr, které získalo stříbrnou medaili na mezinárodní soutěži AWC Vienna 2015,“ doplňuje David Král, vítěz mistrovství ČR sommelierů Bohemia Sekt Trophée 2015.

A rada sommeliera na závěr:Víno byste si měli vychutnat všemi smysly.“

Abyste si všechny jeho vlastnosti užili opravdu naplno, postupujte jako sommelieři – nejdříve si prohlédněte jeho barvu, k vínu přivoňte a až poté se napijte. I tady však postupujte pomalu, vychutnejte si jej na jazyku a objevujte třeba tóny ovoce, plnost i kyselinku. Jen tak si dobré víno skutečně užijete!

vino ochutnavka

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist