Recept na domácí housky na hamburgery
Dobrý burger samozřejmě s fast foody nemá vůbec nic společného. Zkuste různé druhy mletých mas (nejlepší je míchané hovězí s vepřovým, ale také třeba mleté krůtí!) ochutit jen solí, pepřem a čerstvými bylinkami podle chuti. Zdaleka největší úspěch ale vždy budou mít domácí housky. Z tohoto receptu jich budete mít buď 6 klasických nebo 10 na mini burgery. Každý ať si opečenou housku nazdobí zeleninou a dipy dle své chuti a přidá mletý steak z grilu. Podobné grilovačky „udělej si sám“, nebudou mít chybu!
Recept na burger housky
240 ml vlažného polotučného mléka
1 vejce + 1 žloutek
6 lžic rozpuštěného másla (asi 1/4 kostky)
3 lžičky cukru
1 lžičku soli
250 g polohrubé mouky
250 g hladké mouky
3 lžičky sušeného nebo 3/4 čerstvého droždí (asi 30 g)
na posypání: hrubozrnná sůl, černý sezam, mák, kmín….
na pomazání: rozšlehané vejce nebo mléko
Postup:
1. Pokud zaděláváte těsto v domácí pekárně, nechte máslo rozpustit v mikrovlnné troubě. Přilejte mléko, které se tím ohřeje. Přidejte sypké ingredience a pekárnu zapněte na program těsto. Po vykynutí těsto propracujte.
Uvidíte, že se nelepí a nemusí se podsypávat. Vytvořte požadovaný počet nižších bulek, přeneste na plech s pečícím papírem. Nechte 30 minut nakynout, rozplácněte vhodnou miskou, pomašlujte mlékem nebo rozšlehaným vejcem.
Jako posypka se zdaleka nejvíce hodí světlý a černý sezam. Pečte v předehřáté troubě asi 30 min při 200°C.
2. Pokud chcete těsto zadělávat ručně, doporučujeme použít čerstvé droždí. To vidličkou rozetřete s cukrem, přidejte trochu mléka a mouky a nechte vzejít kvásek. Ten pak nalijte do mouky s dalšími ingrediencemi a poctivě propracujte ručně, nebo v hnětači. Hladké těsto nechte vykynout na teplém místě. Po vykynutí těsto ještě jednou propracujte. Uvidíte, že se nelepí a nemusí se podsypávat. Vytvořte požadovaný počet nižších bulek, přeneste na plech s pečícím papírem. Nechte 30 minut nakynout, pomašlujte mlékem nebo rozšlehaným vejcem. Jako posypka se zdaleka nejvíce hodí světlý a černý sezam.
Pečte v předehřáté troubě asi 30 min při 200°C.
Bude vás zajímat:
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.