Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Čas brambor

Říj 1321 Autor: Alena Vorlíčková

bramboryS barevným podzimem přichází radostný čas sklizně. Dřív byly jednou z hlavních plodin pěstovaných na našich polích brambory. Dnes si je sice můžeme koupit v supermarketu, ale jistě nechutnají tak dobře, jako ty vlastnoručně opečovávané. Někteří z nás se znovu vracejí s motykami do zahrad, aby obdělávali smysluplným způsobem vlastní půdu. Na jaře celá rodina připraví záhony, uloží do řádků připravenou sadbu, v létě pak okopává a vytrhává plevel, aby se na podzim mohla těšit z bohaté úrody. Pro děti je velkým dobrodružstvím pečení brambor na ohýnku, které starším připomene stránky ze slabikáře nebo z lidových říkadel.

Tip na výlet

Inspiraci můžeme nacházet ve stylu života našich předků. Jako cesta do tepla domova nám připadá procházka skanzenem na Veselém kopci u Hlinska v každém ročním období. Bramborová sobota však bývá přece jen něčím zvláštní. Ze všech chaloupek se linou nejrůznější vůně pokrmů připravených tradičními způsoby. Podle lidových receptů se připravuje krupičník, bramborové placky, šišky, knedlíky, lepenice, v pecích se peče chleba, v sušce voní jablka a hrušky.

zviratka z bramborPro děti bývá připravena tvořivá dílna, kde si mohou zhotovit z brambor hračky a tiskátka, jako to dělaly děti v minulosti. Dospělí se dozví spoustu zajímavého o pěstování, šlechtění, uskladnění a použití brambor od odborníků z Výzkumného ústavu bramborářského v Havlíčkově Brodě.

V sousední vesnici Svobodné Hamry se nacházejí další budovy ze Souboru lidových staveb Vysočina, z nichž je jistě nejzajímavější Hamerská krčma Jonáš. Hospůdka jako z pohádky je jedna z nejstarších dochovaných hospod v Evropě, stála tu už ve 14. století. Pocestný v útulné roubence potěší své oko pohledem na nejrůznější muzejní kousky, ohřeje se u kamen a hlavně ochutná starodávné pokrmy připravované podle tradičních receptur našich prababiček. A na samé špičce gurmánské hitparády se nacházejí bramborové šišky s mákem a perníkem.

Salát z červené řepy a brambor

Vedle brambor se dá na zahradě úspěšně pěstovat také červená řepa a cibule a toto spojení můžeme zachovat i při přípravě teplého salátu.

brambory repaPřipravíme si asi půl kila větších brambor, o něco méně cibule a červené řepy, 2 stroužky česneku, olivový olej, čerstvé bylinky (tymián, petrželku, rozmarýn apod.), mletý pepř a sůl. Brambory omyjeme, oškrábeme, nakrájíme na tenké plátky, cibuli na klínky, červenou řepu oloupeme a nakrájíme. Smícháme vše s nasekanými bylinkami a kořením a vložíme na vymaštěný pekáč. Pečeme asi půl hodiny.

Mezitím si vyšleháme dresink z citronové šťávy, olivového oleje, nakrájené pažitky nebo petrželky a soli. Upečený salát dresinkem polijeme a můžeme podávat samostatně nebo jako přílohu třeba k pečenému pstruhovi.

Zbyly vám vařené brambory? Recept na úžasné bramborové preclíky najdete zde.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Říj 2020>>
PÚSČPSN
28 29 30 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 31 1
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist