Domácí bramborové preclíky
Domácí pečivo je prostě k nezaplacení. Pokud uděláte třeba slané tyčinky z listového těsta nebo podobné pochutiny, jistě nezbyde ani jediný kousek. I na našem vánočním večírku se doslova zaprášilo po domácích preclících, které pro nás s láskou nachystala naše kolegyně. Proto jsme se rozhodli vás nepřipravit o tento odzkoušený recept. Výborně se hodí jako pochutina k různým příležitostem, dokonalé jsou k pivu. Díky máslu v těstě jsou preclíky neuvěřitelně jemné, použít ale se stejným úspěchem můžete i sádlo. Navíc jde o jeden z receptů, kdy využijete nepotřebné suroviny z předchozího dne.
250 g vařených brambor
350 g polohrubé mouky
100 g másla pokojové teploty
100 ml polotučného mléka
špetku prášku do pečiva
špetku soli
1 vejce do těsta, 1 na potření
hrubou sůl, mák, kmín, sezam na dozdobení
Postup: Den předem si uvařte brambory. Klidně můžete použít i ty, které vám zbyly od oběda. Nastrouhejte je najemno nebo prolisujte. Přidejte všechny ostatní suroviny a vypracujte tužší těsto. Z těsta si nachystejte váleček, ten rozkrájejte na stejně velké díly. Každý dílek pak rozválejte hubený váleček jako u vánočky, asi 15 cm dlouhý a zapleťte preclík nebo jiný tvar. Fantazii se meze nekladou.
Preclíky skládejte na plech s pečícím papírem, potřete rozšlehaným vejcem a posypte jakoukoliv ozdobou. Krom již zmiňovaných zkuste klidně dýňová či jiná semínka a ořechy. Pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů podle velikosti asi 20 až 25 minut (dokud nejsou krásně zlatavé).
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.