Zkuste dát při zdobení valentýnských perníčků prostor své fantazii
Perníčky jsou velmi oblíbené. Skoro by se dalo říci, že čím dál víc. Pokud totiž zvolíte správný recept na těsto, bude se s ním hezky pracovat a perníčky budou ihned měkké. V dnešním článku si řekneme pár vychytávek, ale hlavně se inspirujeme nejkrásnějšími srdíčky na Valentýna, které zvládne opravdu každý.
Jaké zvolit těsto?
Pokud máte dostatek času, zvolte recept, který počítá s rozležením (to může trvat 2-3 týdny). V těchto recept většinou nenajdete jedlou sodu. My ale máme rádi, pokud můžeme ihned ochutnávat. Náš oblíbený recept na hned měkké perníčky a dokonalou polevu najdete ZDE.
Naše tipy:
- Nechte těsto rozležet-zabalte ho do potravinářské folie a nechte alespoň 2 hodiny (ale klidně i přes noc) odpočinout v lednici.
- Do těsta dejte trochu kakaa holandského typu-to přidáváme zejména, pokud zdobíme pouze bílou bílkovou polevu, ta totiž na perníčcích krásně vynikne.
- Nebojte se vejce-rozšlehaným vejcem můžete perníčky potřít před i po upečení (ihned po vytažení z trouby). Budou pak krásně lesklé.
Jak zdobit perníčky?
Fantazii se meze nekladou. Pravděpodobně nejjednodušší je přidat do bílkové polevy malé množství potravinářského barviva a dobře promíchat. To baví zejména děti. Dozdobit pak mohou cukrovými vločkami, čokoládovými křupinkami nebo třeba lentilkami.
Dokonale červená srdíčka
Tato srdíčka vyrobíte tak, že do rozkvrdlaného vejce přidáte trochu gelového červeného potravinářského barviva rozpuštěného ve lžíci vlažné vody. Touto barevnou směsí potřete srdíčka ještě za horka, když je právě vytáhnete z trouby. Jednodušší už to být nemůže! Srdíčka nechte asi 2 hodiny odležet a dokonale zaschnout a dozdobit můžete klasickou bílou bílkovou polevou.
Barevná malovaná srdíčka
Protože je v kurzu vintage styl, sáhli jsme po podlouhlých vykrajovátcích. Ta se krásně dobarvují klasickými potravinářskými již namíchanými barvami. Ta se na perníčky nanáší pomocí jemného štětečku.
Perníčky s marcipánem
Zbylo vám trochu potahovací hmoty typu fondán nebo marcipán? Není nic jednoduššího, než si za pomocí vytlačovacích forem vytvořit zdobení. Necháme ho trochu zaschnout a domalovat. Pak zdobení na perníček nalepíme bílkovou polevou, kterou také můžeme celý perníček dozdobit.
Stínované perníčky
Pokud vybarvujete na perníčku větší plochy, nejdříve si nakreslete obrys, nechte trochu zaschnout a pak vyplňte polevou zbylý střed. Tím zabráníte rozpíjení polevy na místa, která chcete nechat bez dozdobení. Světlé stínování se na perníčcích je velmi efektní a navíc jednoduché. Stačí trochou citronové šťávy naředit bílkovou polevu. Na perníček pak řídkou tekutinu nanášíme štětečkem.
Naše tipy:
- Na zdobení bílkovou polevou je nejvhodnější silný mikrotenový sáček s ustřihnutým cípem.
- Sáček se při zdobení perníčku vůbec nedotýká, pouze vytlačená poleva.
- Pokud se poleva rozpíjí, přidejte trochu více cukru. Naopak pokud je příliš tuhá a lze ze sáčku špatně vytlačit, přidejte pár kapek citronové nebo limetkové šťávy.
- Kupované polevy také nejsou špatné a dají se sehnat již obarvené v tubách s hubičkou. Tím odpadá spousta práce a nepořádku v kuchyni.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.