Vyznáte se v mase? Díl 3.
Člověk je ke konzumaci masa přizpůsobený od nepaměti a z toho důvodu je také na mase z mnoha důvodů závislý. Jde totiž nejen o univerzální zdroj energie, ale také živin, minerálních a v neposlední řadě vitaminů. Maso je pro nás příznivé zejména díky obsahu bílkovin. Ty se skládají z esenciálních aminokyselin (aa-amino-acid), které si naše tělo neumí samo vytvořit a potřebuje je přijímat v potravě. Aa hrají nezastupitelnou roli při každodenních biochemických procesech, při tvorbě tkání.
Obsah minerálů v mase jsme již zmínili. Maso obsahuje v přístupné, pro lidi stravitelné a snadno využitelné formě železo, draslík, hořčík, vápník, zinek. Právě železo je nejhodnotnější minerální složkou masa a běžnou konzumací masa je pokryto více než 20% doporučené denní dávky. S železem je úzce spjata krvetvorba, podobně jako s vitamínem B12. Dalšími vitamíny, které maso obsahuje, třebaže v malém množství, jsou vitaminy rozpustné v tucích, tedy A, D, E.
Je tedy více než jasné, že příjem masa ve vyvážené potravě je velmi důležitý. Opomíjet by se nemělo zejména u dětí a dospívajících. Dietologové to jistě potvrdí stejně jako fakt, že maso musí být vhodné upraveno. Vyhýbejte se smaženým a pečeným tučným masům a vyhledávejte libové kousky vařené nebo dušené.
V minulých dílech našeho seriálu vyznáte se v mase? jsme se zaměřili na maso hovězí. V dnešním článku se seznámíme s masem vepřovým a s masnými plemeny prasat, které dávají maso s malým obsahem tuku, ale přitom šťavnaté díky mramorování. Plemena prasat byla vyšlechtěna speciálně tak, aby měla vysokou masitost (dvojité osvalení v kýtách). U nás jsou velmi vyhledávané i masno-sádelné druhy, jako jsou Přeštická černostrakatá prasata.
Z masných plemen jsou vyhledávaná plemena Dánský landrase, Velké bílé anglické, Belgický pietrain, Belgický landrase a podobně.
První díl seriálu „Vyznáte se v mase?“ najdete zde.
Druhý díl seriálu „Vyznáte se v mase?“ najdete zde.
„Kuchyňské“ dělení vepřového
- Kýta bez kosti (vrchní šál, spodní šál, ořech, květová špička, palec svíčkové)
- Plec bez kosti
- Panenská svíčková (panenka) /11/
- Kotleta (pečeně s kostí) /10/
- Pečeně bez kosti
- Krkovice s kostí /3/
- Krkovice bez kosti
- Bok /7/
- Kolena (přední a zadní) /4/
- Nožky (přední a zadní)
- Hlava /1/
- Lalok /2/
- Křížová kost s ocáskem /12/
- Žebra
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.