Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Vyznáte se v mase? Díl 1.

Úno 1307 Autor: Redakce

hovezi masoMaso je milovanou i nenáviděnou součástí stravy člověka. Zejména děti ale mívají s jeho konzumací problémy. Ve zpracované formě, v párcích a podobně, ale nevadí téměř nikomu. Až s postupem času si uvědomíme, že maso může být opravdovou lahůdkou. Musíme se ale naučit rozeznávat maso kvalitní a vybrat dodavatele, se kterým budeme spokojeni a který nám bude vyhovovat. Ne vždy na pultech supermarketů totiž seženete maso v takové formě, ve které potřebujete. Porcování jako by šlo i u profi řezníků trochu stranou.

I přes mediální masáž jsou stále populárnější červená masa. Pokud totiž koupíte kvalitní vepřové a hovězí, nemůže mu klasické kuře vůbec konkurovat. Už i v našich kuchyních chceme maso čerstvé. Mražené maso používáme jen z nutnosti. Stejně tak si kuchařinky stále častěji připravují domácí maso mleté a nesáhnou po vakuově balených mletých masech. Čerstvé suroviny jsou samozřejmostí také při grilování a přípravě zahraničních receptů. I zde se odborníci shodují na tom, že musíme dbát výběru kvalitních a čerstvých surovin.

Nakupujeme hovězí maso

hovezi svickovaAsi vás překvapí, že při výběru hovězího masa byste se měli orientovat nejen podle data spotřeby a části zvířete, ze kterého maso pochází, ale soustředit bychom se měli také na plemennou příslušnost, stáří a pohlaví zvířete. Co se plemenné příslušnosti týče byla v průběhu mnoha let vyšlechtěna plemena, která mají speci­fické užitkové znaky a odtud i specifické vlastnosti masa. Zejména máme na mysli obsah a rozmístění tuku v mase. Pokud si nejste schopni zapamatovat plemena, vždy chtějte maso z nějakého masného plemena. Dojná plemena zpra­vidla nedosahují dobrého a kvalitního osvalení. Tuk mají dojná plemena spíše ve shlucích, takže na mase nepozorujeme tzv. mramorování, kdy je tuk rovnoměrně rozptýlen ve formě jemných tuko­vých žilek mezi svalovými vlákny.

To zajišťuje šťavna­tost, křehkost a intenzivní chuť, což vám potvrdí i „šéf na grilu“. Věk poraženého zvířete by měl být od 16ti měsíců mělo by se jednat o býčka.

Mastná plemena

  • Aberdeen angus-příklad argentinského hovězího
  • Česká červinka-národní plemeno, krátké rohy
  • Hereford-krávy bez rohů
  • Charolais-nízký obsah loje v mase
  • Limousin

„Kuchyňské“ dělení hovězího

1.Hovězí zadní bez kostisteaky na grilu

  • Kýta
  • Vrchní šál
  • Spodní šál
  • Velký ořech
  • Květová špička (rumpsteak)
  • Váleček
  • Plec
  • Pravá svíčková
  • Nízký roštěnec

2.Hovězí přední bez kosti

  • Vysoký roštěnec
  • Podplečí
  • Krk
  • Kližka
  • Bok
  • Pupek
  • Líčka

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2020>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist