Vítězný recept na houbovou čalamádu
Naši soutěž o nejlepší houbový recept vyhrává paní Dana z Cerhovic, která nám zaslala recept na úžasnou houbovou čalamádu. Krom fotografie nám zaslala i vzorek a celá radekce si moc pochutnala.
Na tuhle super zavařeninu budete potřebovat 2 kg očištěných hub nakrájených na kostičky. Ty cca 10min povaříte v osolené vodě a ještě horké pořádně propláchnete vodou.
Pak si nachystáte nálev. Ten svaříte ze 3 litrů vody, 3dcl octa, 150g cukru, 30g soli, 10 kuliček nového koření, 10 kuliček pepře, 5 lístečků bobkového listu. Nálev svaříte a následně v něm cca 5min povaříte nahrubo nakrájený 1kg cibule a 1 kg papriky (nejlépe různobarevné).
Všechny suroviny i s nálevem promícháme a necháme v uzavřené nádobě odležet v lednici nejlépe do druhého dne. Pak směsí plníme sklenice asi 0,5 cm pod okraj a zavařujeme 20min na 100 stupňů. Proces zavařování můžeme opakovat. Dobrou chuť. Pokud už nevíte, co s houbami, určitě je zavařte, nebudete litovat!
Komentáře k článku
libor 30.9.2013 (15:50)
Musím potvrdit,že tato čalamáda je opravdu výborná. Recept jsem dostal od svého kamaráda. Náhodou jsem potom na něj narazil na těchto stránkách. Stojí za to ho vyzkoušet.
Ladík 15.9.2013 (17:36)
Tuto čalamádu jsem kdysi dělala, byla výborná. Bohužel jsem ztratila recept . Jsem moc ráda, že jsem recept našla. Dělám z hub i jinou dobrou čalamádu, která v rodině i u přátel sklízí úspěchy, ale tuto si určitě ještě letos udělám.