Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Velikonoční beránek

Dub 2105 Autor: Redakce

Kuřátka, zajíček, vejce a v neposlední řadě velikonoční beránek. To jsou nejznámější symboly Velikonoc. V dnešním článku vám přinášíme recept na nejjednoduššího beránka s kefírovým mlékem, který je nejen krásně vláčný, ale také díky koření krásně voňavý. Věděli jste ale, co takový beránek symbolizuje?

V různých náboženstvích něco jiného. Zatímco v křesťanství symbolizuje památku na Ježíše Krista, který byl právě jako nevinny, čistý a poslušný beránek obětován a jeho krev zachránila pokřtěné od hříchů, tak u židů jde o symboliku Božího stáda, které vede Hospodin.

Původně se konzumovalo beránčí, nebo alespoň jehněčí maso. Ovšem to si mohl málokdo dovolit. Proto si chudší lid vymyslel beránka alespoň pečeného. Ti bohatší mohli přidat do těsta rozinky a mandle podobně jako u mazance. Dnes už spíše než masová pečínka, zdobí náš velikonoční stůl beránek „nasladko“.

kefirovy beranek

Foto: Jana Šťastná, Príma receptář

Kefírový beránek-budete potřebovat:

  • 400 g polohrubé mouky
  • 180 g cukru krupice
  • 2 vanilkové cukry
  • 2 vejce
  • 450-500 ml kefíru
  • 150 ml oleje (řepkový či slunečnicový)
  • špetku soli
  • ½ lžičky skořice
  • ½ lžičky pomerančové kůry
  • 1 prášek do perníku

Postup:

Troubu rozehřejeme na 200°C. Poctivě vymažeme formu na beránka. To nejlépe půjde změklým máslem za pomoci silikonové mašlovačky. Vysypeme hrubou moukou. Náš recept je na dvoudílnou větší formu.

Smícháme všechny sypké suroviny, přidáme vše ostatní (kefíru zatím jen 450 ml) a vyšleháme jemné, poněkud tekutější těsto, které by mělo jít pohodlně vylít do formy. Případně přidejte trochu kefíru.

Těsto vlijte do formy tak, aby bylo několik milimetrů pod okraj, zakryjte druhou částí formy a vložte do vyhřáté trouby, kterou ihned stáhněte na 180°C. Pečte asi 35-45 minut. Špejlí zkuste, zda je beránek hotový. Pokud ne, přikryjte ho ještě alobalem a dopečte.

Náš tip: Aby nebyla ouška spálená, před pečením obalte formu alobalem.

jednoduchy recept beranek

Foto: Jana Šťastná, Príma receptář

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Zář 2024>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist