Vánoční jablečný kompot
Vůně jablek se skořicí je pro mne vůní, která mi připomíná Vánoce. Tuto kombinaci zbožňuji a vždy, když ji cítím, uvědomím si, že Vánoce jsou již za rohem. Při zpracování jablek, které jsme s manželem nasbírali při jedné z podzimních návštěv u přátel, jsem přemýšlela, na jaké různé způsoby se dají jablka zpracovat. A právě Vánoční čas mi byl inspirací pro přípravu jablečného kompotu. Doma jsem se prodrala starými recepty o zavařování a vybrala si ty, které jsou v naší domácnosti nejvyužitelnější. O tom jak si vyrobit náplň do štrůdlu na celý rok jste si mohli přečíst v mém minulém článku a v tom dnešním Vám představím lahodný kompot s vůní Vánoc.
Kompoty mám ráda, a proto kompotuji vše, co na zahradě vyroste. Jablečný kompot mi mamka dělávala od malička a možná právě to je důvod, proč se stal mým oblíbeným. Vždyť ve spižírně zabírá jednu čtvrtinu všech zavařenin. Pokud i Vy máte rádi jablečné kompoty, pojďte si semnou připravit tento vánočně laděný.
CO BUDEME POTŘEBOVAT:
- 1 kg jablek
- Větvičku máty
- Větvičku meduňky
- Koření (hřebíček, badyán, skořici)
- 400 – 450 g cukr
- 2 l vody (1 l na nálev a 1 l na octovou lázeň)
- 2 polévkové lžíce octa
- 1 polévková lžíce šťávy z citronu
POSTUP PŘÍPRAVY:
Ze všeho nejdříve si připravíme octovou lázeň, která zabrání oxidaci jablek. Lázeň připravíme tak, že si do větší mísy nalijeme vodu a přidáme 2 lžíce octa. Při krájení jablek pak vkládáme nakrájené kousky do lázně, díky čemuž nebudou hnědnout a v kompotu budou vypadat hezky. Než budete jablka krájet, zbavte je slupky. Hezky ostrouhané slupky vložte také do octové lázně, bude se hodit při aranžování kompotu do sklenic.
Než začneme jablka krájet, připravíme si nálev z 1 l vody a 400 – 450 g cukru. Množství cukru je závislé na chuti jablek, pokud jsou kyselá, přidáme cukru více, pokud jsou jablka spíše sladší, přidejte cukru méně. Nálev přivedeme k varu a přidáme cca 1 polévkovou lžíci citronové šťávy, i zde se množství přidané citronové šťávy odvíjí od chuti jablek.
Nyní už jen zbývá jablka naskládat do zavařovacích sklenic a dozdobit kompot dle vlastních představ. Jablka zalejeme nálevem a do každé sklenice přidáme přiměřené množství koření a bylinek. Zde platí pravidlo málo je více, takže i přestože celé kousky koření vypadají ve sklenicích pěkně, pokud ho přidáte moc, bude to na škodu chuti kompotu (do půllitrové sklenice přidávám 2 hřebíčky, 1/3 badyánu a úzký plátek skořice). Na závěr do kompotu přidávám slupku z červených jablek. Kompot tak dostane hezky narůžovělou barvu. Na závěr dáme kompoty sterilizovat do velkého hrnce na 15 minut při 80 °C.
Možná budete nedočkaví a budete chtít kompot brzy ochutnat, lepší je však nechat kompot alespoň týden odležet, aby se všechny chutě pěkně propojily a dostal tu správnou chuť. Pokud čekat nechcete, můžete vyzkoušet rychlou variantu jablečného kompotu. Jablka přidejte přímo do horkého nálevu a spolu s kořením nechte ještě 5 minut povařit. Takovýto rychlý kompot můžete konzumovat prakticky hned.
Pokud pořád přemýšlíte nad tím, jakou drobností obdarovat své přátele, můžete využít například tohoto receptu. Vánoční kompot, který vytvoříte ve své kuchyni je totiž skvělým dárkem od srdce, který potěší snad každého.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.