Vánoční cukroví jako od babičky! Přinášíme recepty na tradiční poctivé cukroví bez náhražek
Vánoční období nás obklopuje vůní skořice, medu, ořechů a vanilky, což jsou ingredience, které jsou pro tradiční vánoční cukroví nezbytné. Pro mnohé z nás je vzpomínkou na dětství ta krásná chvíle, kdy naše babičky a prababičky pekly poctivé vánoční cukroví. Tato tradiční recepty přinášejí chuť a vůni minulých vánočních svátků, a to bez jakýchkoli náhražek. Připravte se na cestu do minulosti a vyzkoušejte tyto věrné recepty, které zachovávají ducha vánočních tradic.
Linecké cukroví
Linecké cukroví je tradiční pochoutka, která je bohatá na ořechy a má smetanovou texturu. Tento recept neobsahuje žádné náhražky a je připravený podle tradičního receptu.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 150 g mletých lískových ořechů
- 200 g másla
- 100 g cukru moučka
- 1 žloutek
- Špetka skořice a vanilky
- Marmeláda (nejčastěji malinová) na plnění
Postup: Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. V míse smíchejte máslo, cukr, žloutek, mleté lískové ořechy, skořici a vanilku. Postupně přidávejte hladkou mouku a vytvořte hladké těsto. Těsto nechte odpočinout v chladničce asi 1 hodinu. Těsto rozválejte a vykrajujte tvary (nejčastěji kolečka). Polovinu koleček ozdobte dírami na vrchní vrstvě. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10-12 minut. Po vychladnutí spojte kolečka marmeládou.
Ořechové kuličky
Ořechové kuličky jsou jednoduché a bohaté na ořechovou chuť. Tento recept nepotřebuje žádné zkratky a připravuje se podle starých časů.
Ingredience:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 1 lžíce vanilkového cukru
- 100 g másla
- Hrneček hladké mouky
- 1 vejce
- Práškový cukr na obalení
Postup: Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. Smíchejte vlašské ořechy, moučkový cukr, vanilkový cukr, máslo, mouku a vejce do hladkého těsta. Z těsta vytvarujte malé kuličky. Obalte kuličky v práškovém cukru. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10-12 minut, dokud nejsou zlatavé.
Mandlové věnečky
Tyto mandlové věnečky mají bohatou chuť a krásný vzhled, který zdobí vánoční stůl.
Ingredience:
- 250 g mletých mandlí
- 150 g moučkového cukru
- 2 bílky
- 1 lžička vanilkového cukru
- Mandlové lupínky na ozdobení
- Růžový nebo červený cukrářský glazurní cukr na polevu (volitelně)
Postup: Smíchejte mleté mandle, moučkový cukr, vanilkový cukr a bílky dohromady. Těsto nechte odpočinout asi 30 minut. Z těsta vytvořte malé věnečky. Každý věneček posypejte mandlovými lupínky. Pečte v předehřáté troubě na 160°C asi 12-15 minut, dokud nejsou věnečky zlatavé. Po vychladnutí můžete věnečky polevit růžovým nebo červeným cukrářským glazurním cukrem, pokud chcete.
Vánoční štrůdlíčky
Štrůdlíčky jsou křehké a plné ořechů a cukru.
Ingredience:
- 200 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
- 100 g moučkového cukru
- 2 bílky
- 1 lžička vanilkového cukru
- Hladká mouka na vyválení těsta
- Hnědý cukr na posypání
Postup: Smíchejte mleté ořechy, moučkový cukr, vanilkový cukr a bílky. Těsto nechte odpočinout v chladničce asi 30 minut. Na pomoučeném vále vyválejte těsto na placku. Placku pokrájejte na menší čtverce a z každého čtverce vytvořte štrůdlíček. Štrůdlíčky posypte hnědým cukrem. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10-12 minut.
Vosí hnízda s rumem
Vosí hnízda jsou klasika, která nesmí chybět.
Ingredience:
- 200 g mletých vlašských ořechů
- 100 g moučkového cukru
- 2 bílky
- 1 lžička rumu (dle chuti, můžete vynechat)
- 1 vanilkový cukr
- Marmeláda (nejčastěji malinová) na plnění
- Kokos na obalení
Postup: V malé misce smíchejte mleté vlašské ořechy, moučkový cukr a vanilkový cukr. Přidejte bílky a lžičku rumu a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte odpočinout asi 30 minut. Z těsta vytvořte malé kuličky a obalte je v kokosu. Vytvořte do každé kuličky jamku, kam následně přidáte marmeládu. Pečte v předehřáté troubě na 160°C asi 10 minut, dokud nejsou vosí hnízda zlatavá. Po vychladnutí naplňte marmeládou.
A jaké druhy cukroví máte rádi vy? Pokud chcete, podělte se s námi o váš oblíbený recept v komentáři.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.