Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Vánoční cukroví jako od babičky! Přinášíme recepty na tradiční poctivé cukroví bez náhražek

Pro 2315 Autor: Claudie Kornelová

Vánoční období nás obklopuje vůní skořice, medu, ořechů a vanilky, což jsou ingredience, které jsou pro tradiční vánoční cukroví nezbytné. Pro mnohé z nás je vzpomínkou na dětství ta krásná chvíle, kdy naše babičky a prababičky pekly poctivé vánoční cukroví. Tato tradiční recepty přinášejí chuť a vůni minulých vánočních svátků, a to bez jakýchkoli náhražek. Připravte se na cestu do minulosti a vyzkoušejte tyto věrné recepty, které zachovávají ducha vánočních tradic.

cukroví

Vánoční cukroví jako od babičky? S těmito recepty ano. Zdroj foto: Pixabay.com – congerdesign

Linecké cukroví

Linecké cukroví je tradiční pochoutka, která je bohatá na ořechy a má smetanovou texturu. Tento recept neobsahuje žádné náhražky a je připravený podle tradičního receptu.

Ingredience:

  • 250 g hladké mouky
  • 150 g mletých lískových ořechů
  • 200 g másla
  • 100 g cukru moučka
  • 1 žloutek
  • Špetka skořice a vanilky
  • Marmeláda (nejčastěji malinová) na plnění

Postup: Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. V míse smíchejte máslo, cukr, žloutek, mleté lískové ořechy, skořici a vanilku. Postupně přidávejte hladkou mouku a vytvořte hladké těsto. Těsto nechte odpočinout v chladničce asi 1 hodinu. Těsto rozválejte a vykrajujte tvary (nejčastěji kolečka). Polovinu koleček ozdobte dírami na vrchní vrstvě. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10-12 minut. Po vychladnutí spojte kolečka marmeládou.

cukroví

Linecké cukroví miluje snad každý! Zdroj foto: Pixabay.com – katerinavulcova

Ořechové kuličky

Ořechové kuličky jsou jednoduché a bohaté na ořechovou chuť. Tento recept nepotřebuje žádné zkratky a připravuje se podle starých časů.

Ingredience:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 1 lžíce vanilkového cukru
  • 100 g másla
  • Hrneček hladké mouky
  • 1 vejce
  • Práškový cukr na obalení

Postup: Máslo nechte změknout na pokojovou teplotu. Smíchejte vlašské ořechy, moučkový cukr, vanilkový cukr, máslo, mouku a vejce do hladkého těsta. Z těsta vytvarujte malé kuličky. Obalte kuličky v práškovém cukru. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10-12 minut, dokud nejsou zlatavé.

Mandlové věnečky

Tyto mandlové věnečky mají bohatou chuť a krásný vzhled, který zdobí vánoční stůl.

Ingredience:

  • 250 g mletých mandlí
  • 150 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Mandlové lupínky na ozdobení
  • Růžový nebo červený cukrářský glazurní cukr na polevu (volitelně)

Postup: Smíchejte mleté mandle, moučkový cukr, vanilkový cukr a bílky dohromady. Těsto nechte odpočinout asi 30 minut. Z těsta vytvořte malé věnečky. Každý věneček posypejte mandlovými lupínky. Pečte v předehřáté troubě na 160°C asi 12-15 minut, dokud nejsou věnečky zlatavé. Po vychladnutí můžete věnečky polevit růžovým nebo červeným cukrářským glazurním cukrem, pokud chcete.

Vánoční štrůdlíčky

Štrůdlíčky jsou křehké a plné ořechů a cukru.

Ingredience:

  • 200 g mletých ořechů (vlašské nebo lískové)
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 1 lžička vanilkového cukru
  • Hladká mouka na vyválení těsta
  • Hnědý cukr na posypání

Postup: Smíchejte mleté ořechy, moučkový cukr, vanilkový cukr a bílky. Těsto nechte odpočinout v chladničce asi 30 minut. Na pomoučeném vále vyválejte těsto na placku. Placku pokrájejte na menší čtverce a z každého čtverce vytvořte štrůdlíček. Štrůdlíčky posypte hnědým cukrem. Pečte v předehřáté troubě na 180°C asi 10-12 minut.

kuličky

Už jste zkusili výborné ořechové kuličky? Zdroj foto: Pixabay.com – Bernadette Wurzinger

Vosí hnízda s rumem

Vosí hnízda jsou klasika, která nesmí chybět.

Ingredience:

  • 200 g mletých vlašských ořechů
  • 100 g moučkového cukru
  • 2 bílky
  • 1 lžička rumu (dle chuti, můžete vynechat)
  • 1 vanilkový cukr
  • Marmeláda (nejčastěji malinová) na plnění
  • Kokos na obalení

Postup: V malé misce smíchejte mleté vlašské ořechy, moučkový cukr a vanilkový cukr. Přidejte bílky a lžičku rumu a vypracujte hladké těsto. Těsto nechte odpočinout asi 30 minut. Z těsta vytvořte malé kuličky a obalte je v kokosu. Vytvořte do každé kuličky jamku, kam následně přidáte marmeládu. Pečte v předehřáté troubě na 160°C asi 10 minut, dokud nejsou vosí hnízda zlatavá. Po vychladnutí naplňte marmeládou.

A jaké druhy cukroví máte rádi vy? Pokud chcete, podělte se s námi o váš oblíbený recept v komentáři.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Led 2025>>
PÚSČPSN
30 31 1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31 1 2
události