Ty nejlepší recepty na vánoční štolu či vánočku
Vánoční štola a vánočka jsou neodmyslitelnou součástí svátečních oslav, plné chutí a vůní, které zahřejí srdce každého. Přinášíme vám ty nejlepší recepty na tyto vánoční delikatesy, které vám dodají vánoční atmosféru do každého domova.
Vánoční štola
Ingredience:
- 450 g hladké mouky
- 10 g sušeného droždí
- 200 ml mléka
- 150 g másla (rozpuštěného)
- 100 g cukru
- 1 vejce
- Špetka soli
- 200 g mletých mandlí
- 200 g sušeného ovoce (rozinky, kandované ovoce)
- Skořice, vanilka, citronová kůra (dle chuti)
Postup:
Rozpusťte droždí ve sklenici teplého mléka s lžící cukru a nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku, sůl, cukr, vejce a kvásek. Postupně přidejte rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout přikryté utěrkou na teplém místě. Přidejte mleté mandle, sušené ovoce a další aromatické přísady podle chuti. Těsto znovu vypracujte a formujte do podlouhlého tvaru štoly. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30-40 minut. Po upečení potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem.
Vánočka s vlašskými ořechy a medem
Ingredience:
- 500 g hladké mouky
- 10 g sušeného droždí
- 250 ml mléka
- 150 g másla
- 100 g cukru
- 2 vejce
- Špetka soli
- 100 g vlašských ořechů (nasekaných)
- 3 lžíce medu
- Citronová kůra
Postup:
Droždí rozpusťte ve sklenici teplého mléka s lžící cukru. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl, cukr, vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Přidejte nasekané vlašské ořechy, citronovou kůru a med. Vypracujte těsto a nechte kynout, dokud se nezdvojnásobí objem. Těsto znovu vypracujte, vytvořte vánoční tvar, a nechte ještě chvíli kynout. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut. Po vychladnutí můžete zdobit polevou z cukru nebo posypat moučkovým cukrem.
Tipy pro výrobu perfektní vánoční sladkosti
- Přidání ořechů: Můžete přidat ořechy dle svého výběru – mandle, lískové ořechy, nebo pistácie.
- Namočení sušeného ovoce: Namočte sušené ovoce do rumu nebo šťávy pro intenzivnější chuť.
- Aromatické koření: Přidejte do těsta koření, jako je skořice, hřebíček nebo muškátový oříšek, pro vánoční aroma.
- Výzdoba: Při servírování můžete vánoční sladkosti ozdobit cukrovou polevou, ořechy nebo sušeným ovocem.
Tyto recepty vám pomohou vytvořit domácí vánoční lahůdky plné lásky a pohody. Během pečení si užijte vůni vánočních koření a radost z tvorby tradičních vánočních dobrot.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.