Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Ty nejlepší recepty na vánoční štolu či vánočku

Pro 2320 Autor: Claudie Kornelová

Vánoční štola a vánočka jsou neodmyslitelnou součástí svátečních oslav, plné chutí a vůní, které zahřejí srdce každého. Přinášíme vám ty nejlepší recepty na tyto vánoční delikatesy, které vám dodají vánoční atmosféru do každého domova.

štola

Vánoční štola je zkrátka úžasná. Zdroj foto: Pixabay.com – Peggychoucair

Vánoční štola

Ingredience:

  • 450 g hladké mouky
  • 10 g sušeného droždí
  • 200 ml mléka
  • 150 g másla (rozpuštěného)
  • 100 g cukru
  • 1 vejce
  • Špetka soli
  • 200 g mletých mandlí
  • 200 g sušeného ovoce (rozinky, kandované ovoce)
  • Skořice, vanilka, citronová kůra (dle chuti)

Postup:

Rozpusťte droždí ve sklenici teplého mléka s lžící cukru a nechte vzejít kvásek. V míse smíchejte mouku, sůl, cukr, vejce a kvásek. Postupně přidejte rozpuštěné máslo. Vypracujte hladké těsto a nechte ho kynout přikryté utěrkou na teplém místě. Přidejte mleté mandle, sušené ovoce a další aromatické přísady podle chuti. Těsto znovu vypracujte a formujte do podlouhlého tvaru štoly. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C asi 30-40 minut. Po upečení potřete rozpuštěným máslem a posypte moučkovým cukrem.

Vánočka s vlašskými ořechy a medem

Ingredience:

  • 500 g hladké mouky
  • 10 g sušeného droždí
  • 250 ml mléka
  • 150 g másla
  • 100 g cukru
  • 2 vejce
  • Špetka soli
  • 100 g vlašských ořechů (nasekaných)
  • 3 lžíce medu
  • Citronová kůra

Postup:

Droždí rozpusťte ve sklenici teplého mléka s lžící cukru. Ve velké míse smíchejte mouku, sůl, cukr, vejce, rozpuštěné máslo a kvásek. Přidejte nasekané vlašské ořechy, citronovou kůru a med. Vypracujte těsto a nechte kynout, dokud se nezdvojnásobí objem. Těsto znovu vypracujte, vytvořte vánoční tvar, a nechte ještě chvíli kynout. Pečte v předehřáté troubě na 180 °C asi 25-30 minut. Po vychladnutí můžete zdobit polevou z cukru nebo posypat moučkovým cukrem.

Tipy pro výrobu perfektní vánoční sladkosti

  • Přidání ořechů: Můžete přidat ořechy dle svého výběru – mandle, lískové ořechy, nebo pistácie.
  • Namočení sušeného ovoce: Namočte sušené ovoce do rumu nebo šťávy pro intenzivnější chuť.
  • Aromatické koření: Přidejte do těsta koření, jako je skořice, hřebíček nebo muškátový oříšek, pro vánoční aroma.
  • Výzdoba: Při servírování můžete vánoční sladkosti ozdobit cukrovou polevou, ořechy nebo sušeným ovocem.

Tyto recepty vám pomohou vytvořit domácí vánoční lahůdky plné lásky a pohody. Během pečení si užijte vůni vánočních koření a radost z tvorby tradičních vánočních dobrot.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Zář 2024>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
události
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist