Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Švestky v kuchyni-povidla, klevela a kompoty

Srp 1416 Autor: Redakce

svestky na vazeŠvestky a vůbec plody slivoní jsou významným zdrojem mnoha vitamínů. Jsou zdravé, skvěle chutnají a jsou inspiračním zdrojem mnoha výjimečných pokrmů. Pokud je chceme konzumovat celoročně, musíme se připravit na trochu jinou, avšak zajímavější formu. Švestky můžeme samozřejmě jen očistit, vypeckovat a zmrazit, abychom je mohli využít do ovocných knedlíků nebo buchet celoročně. Pořád platí, že čím čerstvější ovoce, tím lepší. Mrazením se totiž ničí vitamíny a plody už nikdy nebudou tak skvělé jako ty čerstvé. Pro zimní využití vám to může stačit anebo si můžete doma připravit povidla, klevela či kompot. V této formě plody slivoní vydrží opravdu dlouho.

Švestky pro zdraví

Plody jsou významné svým obsahem vitaminu C, ten nám pomáhá pro lepší vitalitu a zlepšuje imunitu organismu. Také obsahují vitaminy B, H a E. Dále obsahují minerály, jako je vápník, hořčík, železo, fosfor a draslík. Pokud se objeví problémy s vyprazdňováním, jsou to právě švestky, které mohou pomoci. Pro děti a batolata je možné vyrobit nebo zakoupit švestkovou přesnídávku.

Recepty

Švestky a další plody můžeme samozřejmě jen sušit. Zmizí z nich voda a zůstane spousta vitamínů. Místo chipsů si je můžete dopřávat večer u televize jako zdravou alternativu. Plody se samozřejmě musí očistit a nejlépe i vypeckovat. Pro sušení použijeme plechy vyložené papírem nebo ubrousky a necháme vodu odpařit. Buď venku na slunci či na topení. Je možné použít i speciální sušící boxy, avšak je to poměrně zbytečná investice.

Povidla zná každý. Někdo je miluje, někdo nesnáší. Jejich příprava však nemusí být vůbec složitá, jak se může na první pohled zdát. Je totiž snadný recept na povidla, která nemusíme při přípravě míchat. Švestky umyjeme, vypeckujeme a odstraníme stopky. Poté je zasypeme cukrem. Poměr švestek a cukru je 6:1. Přidáme ¼ litru octa. Takto necháme uležet celých 24 hodin. Druhý den směs dáme vařit. Musíme se vyhnout zvyku švestky míchat! Necháme vařit hodinu a poté plamen snížíme. Ve vaření pokračujeme dalších 6 hodin. Pokud opravdu vydržíme směs nemíchat, švestky se nebudou připalovat a prskat. Po 6 hodinách vaření tedy můžeme plnit připravené sklenice.

Klevela jsou konzervované švestky, či jiné ovoce (popřípadě jejich mix). Jiné názvy jsou např. klevera nebo klabera. Oproti povidlům jsou klevela s většími kousky rozvařeného ovoce, avšak celkově jsou konzistence kašovité a roztékavé. Je to taková omáčka, která se hodí skvěle k různým masům nebo i jako polotovar pro další přípravu jídel ze švestek. Mohou být s přidaným přírodním sladidlem, jako je například cukr, nebo bez něj. Poté se však připravte na kyselejší chuť. Potřeba je dobře vyzrálé ovoce, aby v sobě mělo co nejvyšší podíl cukru. Vyzkoušet můžete různé recepty, kterých koluje velké množství. Příprava jednoho z nich je následující: Na Jedno kilo vypeckovaných zralých švestek připadá 200 g cukru, půl lžíce mleté skořice, 3 hřebíčky a pět lžic rumu. Umyté švestky rozloupneme, zbavíme pecek a dáme je vařit do hrnce s pevným dnem. Podlijeme trochou vody, pokud ovoce není dostatečně šťavnaté. Přidáme koření a vaříme za občasného míchání, dokud se švestky nerozvaří. Pak přidáme cukr a pokračujeme ještě chvíli ve vaření. Dále už jen odstavíme z ohně, přidáme rum a naléváme do sklenic. Pak je zavíčkujeme a hned obracíme dnem nahoru. V těch pak sterilujeme při 85°C až 98°C po dobu 20 minut.

Kompoty jsou milované zejména dětmi. Vydrží vám ve sklenici i několik let. A po hlavním chodu přijdou rozhodně k chuti. Švestky zbavíme stopek a omyjeme je. Následně vypeckujeme, protože nikoho nebaví pecky vybírat a vyplivovat. Švestky vložíme do zavařovacích sklenic tak, aby byl řez nahoře. Do sklenice vhodíme i celou skořici a jeden či dva hřebíčky. Tento obsah zalijeme vroucí vodou. Aby se ovoce lépe konzervovalo, kápneme dovnitř ještě kapku kyseliny citrónové. Sklenici zavřeme a otočíme ji dnem nahoru. Díky tomu se švestky zatáhnou.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2020>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist