Švestkový pečený čaj
O studených podzimních dnech jako když ho najdete. Řeč je o pečeném čaji, který zahřeje na těle i na duši. Obsahuje totiž spoustu ovoce a cukr. To jsou v podstatě dvě ingredience, se kterými si při zavařování této lahůdky vystačíte. My jsme ovoce navíc podlili rumem (nebojte, veškerý alkohol se během pečení vypaří, takže je čaj samozřejmě vhodný i pro děti a řidiče), přidali koření a citron.
Budete potřebovat:
- 1 kg švestek
- 0,5 kg rybízu (mraženého)
- 0,5 kg višní (mražené)
- 0,5 kg jiného ovoce (my jsme dali broskve)
- 1 kg cukru (může být i méně v závislosti na zralosti ovoce)
- 1 lžička mleté skořice
- 10 hřebíčků
- 2 omyté bio citrony nebo oloupané obyčejné
- 0,2 l rumu na podlití
Postup:
Ovoce omyjte a nechte okapat. Švestky vypeckujte a nakrájejte na menší kousky a vložte do vyššího pekáčku.
To stejné udělejte s broskvemi. Zmražené ovoce nechte mírně povolit a také vložte do pekáčku. 2 citrony nebo limety okrájejte a nakrájejte na kolečka a položte na ovoce, zasypte kořením a cukrem, podlijte rumem (nebo trochou vody).
Vložte do trouby předehřáté na 180 °C pečte po dobu 20-30 minut, dokud ovoce krásně nepustí šťávu. Během pečení pravidelně promíchejte.
Ovoce rádo ulpívá na pekáči a mohlo by se připálit. Upečený čaj ještě horký pomocí naběračky plňte do čistých suchých skleniček se šroubovacím víčkem. Pokud chcete mít jistotu, můžete ještě sterilovat v myčce na delší program na 70 °C.
Náš tip: Přidat můžete také badyán nebo třeba fenykl. Místo bílého cukru můžete použít třtinový, který dodá čaji jemně karamelovou příchuť.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.