Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Špagety ze zeleniny – vychytávka do kuchyně

Dub 1514 Autor: Renata Petříčková

skrabka skrabe cuketuZeleninové špagety. Původně inspirace z raw kuchyně. Nejčastěji používaná na cuketu, která má nejlepší konzistenci, jemnou a poddajnou k tomu, aby se z ní daly vyřezat perfektní špagety a ochutit je omáčkou. Ale spiralizér nebo speciální kráječ doma upotřebíte i tehdy, nejste-li vyznavači syrové stravy. Je to zlatá věc, protože od této doby si přestanete lámat hlavu s přílohami!

Tato drobná pomůcka do kuchyně neuvěřitelně rozšíří váš jídelníček o nové nápady a novou strukturu chutí.

Pozor, je ostrý!

Tato škrabka na špagety je velmi ostrá. Zoubky, které se zarývají do zeleniny jsou opravdu udělány tak, aby zvládly i tvrdou zeleninu jako je mrkev nebo celer. Ostrost tomu odpovídá. Musíte být při manipulaci opatrní a to jak při přípravě jídel, tak i při mytí nádobí. Celkem jednoduše dokáže takový zoubek propíchnout prst podobně jako drobná injekce na odběr krve z prstu!

Mrkev

tepelne upravene mrkvove spagetyJe to ideální pomocník pro přípravu nádherných mrkvových špaget. Ty můžete tepelně upravit nebo je nechat syrové pro nějakou jemnou sladkou úpravu s nějakým dobrým ovocem (ananas, rozinky, strouhaná jablíčka).

Tepelná úprava je jednoduchá, pokud si ji oblíbíte, už nebudete chtít mrkev krájet na kostičky nebo kolečka a zdlouhavě jí dusit. Nudličky necháte jen lehce osmahnout na másle nebo rostlinném oleji, ochutíte solí nebo jiným vhodným kořením a počkáte, až pustí barvu a poddají se do vláčné měkkosti.

Trvá to asi 5- 10 minut podle prudkosti varu. Během přípravy tuto mrkvovou přílohu podléváme jen lehce, aby se nepřipalovala a tak, aby se dodaná tekutina téměř okamžitě vypařila.

Hodí se jako příloha k bramborám, masu nebo – jednoduše jako špagety polité jakoukoliv omáčkou. Mrkvičku můžete využít také jako hlavní surovinu k různým směsím s houbami nebo olivami a podávat se strouhaným parmezánem.

Cuketa

cuketove spagetyCuketa je výborná k zpracování za studena. Vytvořené nudličky lze různě marinovat ve výrazných omáčkách typu rybí omáčka nebo omáčka tamari, tahini apod… Pak je necháme nějakou dobu odležet v chladu, aby nudličky zvláčněly vlivem v omáčkách obsažené soli a prolnuly se novými chutěmi a vůněmi. Pak je můžete používat jako přílohy k různým salátům nebo oříškovým raw omáčkám.

Klasika je ovšem nechat cuketové špagetky lehce osmahnout stejným způsobem jako je výše uvedeno u mrkvových. Cuketa je však v cuku letu hotová, takže s nandáváním na talíř neotálíme.

TIP: Stejným způsobem lze zpracovat i lilek.

Ovoce je vhodné každé pevnější

Mango, jablka, hrušky nebo jiné pevné a větší ovoce je vhodné pro tvorbu těchto špagetových nudlí. Důležité je, aby ovoce bylo pevné a dobře se drželo v ruce za jeden svůj konec.

Opatrnosti není nazbyt a chce to cvik

skrabka na spagetyProtože je to nástroj celkem ostrý, na který je třeba navíc při výrobě nudliček poměrně dost tlačit, musíte být opatrní. Dobře a pevně držte ovoce nebo zeleninu, kterou krájíte a potom rovnoměrnými a nepřerušovanými, poměrně rychlými pohyby strouháme. Je to podobné jako škrabka na sýr.

Chce to cvik a počítat s tím, že nezpracovaného ovoce zůstane docela dost. Toho, které můžeme považovat za „zbytek“ po výrobě špaget. Takže to můžeme nakrájet na kostičky a udělat z něj salát nebo ho v průběhu přípravy jen tak sníst. U profesionálního strojkového spiralizéru, který vypadá podobně jako mlýnek na maso, vsunujeme celou zeleninu a zbytky téměř nejsou.

U této jednoduché škrabky si však musíme dávat pozor na své ruce a zpracováváme tedy jen omezený kus zeleniny.

Ale i tak je to nápadité a užitečné. Obohacení jídelníčku o něco, co zase jinak a svěže vypadá.

K čemu se nehodí

Nezkoušejte to s okurkou. Je příliš jemná a vodnatá a místo špaget vznikne spíš nějaký divný trhanec. Na okurky je nejlepší klasické struhadlo.

Nechce se vám špagety tvořit? Zkuste špagetovou dýni a máte to bez práce. Článek o zpracování zde.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist