Internetový hobby magazín

Menu

Zahrada

Nejnovější články

Špagetová dýně

Lis 1327 Autor: Renata Petříčková

spagetova dyneJak napovídá její název, hravě nám kuchyni nahradí špagety. Použití má naprosto stejné, jen dostanete jídlo mnohem lehčí, stravitelnější a hlavně kaloricky mnohem méně náročné. Své krásné jméno dostala špagetová dýně, jejíž domovinou je Japonsko, podle velmi speciální dužiny.

Na povrchu může hýřit různými barvami, od okrové až po oranžové či zeleně žíhané. Slupka je tuhá a pevná, tepelnou úpravou se nerozpadá. Celý plod může měřit až 30 cm do délky a najdete ji také pod obchodním názvem „Vegetable Spaghetti“.

Ta se totiž již za syrového stavu má tendenci odloupávat v malých nudličkách, špagetkách. Tím více, čím je dužina zralejší. Nejlépe se nám tedy bude pracovat s plně vyzrálými dýněmi, které na trzích a v obchodech seženete právě v těchto dnech. Jejich cena se pohybuje kolem 60,-Kč za kilogram, ale rozhodně si pochutnáte. A navíc se v kuchyni pobavíte!

TIP: Takto plně zralá špagetová dýně má už i krásně baculatá semínka. Máte-li zahradu, využijte jich a usušte si jich pár. Příští jaro můžete zkusit tuto neobvyklou dýni vypěstovat!

Doba varu je delší

spagetova dyne pripravaPrvní recepty hovoří o tom, že základní úpravou špagetové dýně je pouhý var. Doba vaření je o poznání delší než u jiných dýní nebo rychle měkké dýně hokaido. Špagetová dýně pro změknutí potřebuje zhruba 20 – 50 minut tepelné úpravy. Je vhodné ji vařit se slupkou, aby se dužina nerozpadla, naopak, ze slupky ji potom krásně vyškrábeme. Doslova nám z dýně vypadají tenké jemné nitky dužiny, která má neutrální, šťavnatou chuť.

Varianta pečení je výhodnější

Stejně tak, pokud dýni budete připravovat v troubě, přidejte čas pečení. Dýně minimálně půlhodinu pečení při 200 °C potřebuje.  Skvěle se peče rozkrojená na polovinu, kdy do vydlabaného prostoru po semenech můžete vložit náplň ze sýrů, mletého masa nebo zeleniny. Vzhledem k delší době pečení je fajn dýni podlít vodou, unikající pára podporuje měknutí a dýně se nevysušuje. Druhou polovinu dýně pečte klidně bez náplně, jen pokapanou olejem a vychladlou můžete dva až tři dny skladovat v lednici. Vznikne tak skvělý polotovar pro další použití.

Využití je velmi široké

spagetova dyneHodí se téměř k čemukoliv. Podle potřeby můžete dužinu vydlabávat, bude se rozpadat na špagetky nebo malé nudličky (záleží na stupni zralosti) a různě zapékat se sýry, vajíčkem, kořením nebo dužinu použít jako základ klasické rajčatové omáčky na těstoviny.

Špagetová dýně a její pěstování

Špagetová dýně se pěstuje podobně jako ostatní druhy dýní. Semínka se sází do substrátu pro výsev a množení zhruba v dubnu a malé rostlinky se poté postupně přepichují a v polovině května sází na stanoviště. Předpěstování má tu výhodu, že vysazujeme již silné rostliny a bráníme se tak alespoň částečně zaplevelení.

To by mělo být dobře osluněné a půda kvalitní, dobře vyhnojená, ideálně organickými hnojivy. Počítejte s tím, že je to rostlina velmi bujně rostoucí a tak potřebuje prostor, kam se bude plazit.  Vysazujeme ji tedy do míst, ve kterých počítáme na každou rostlinu s průměrem kolem 1 m prostoru kolem dokola.

pestovani spagetove dyneRoste poměrně rychle a má velkou spotřebu vody.  Rostlina však nemá ráda mokro na listech, zalévejte dýni pouze ke kořenům, postřik vrchem je nevhodný.Velmi vhodné je tedy pěstování dýně jako popínavky, aby listy, ale pokud možno ani plody, nepřišly do kontaktu s půdou. Zamezíte tak plesnivění a hnití.

Jedná se o jednoletou rostlinu, takže pro další sezónu si musíte z plně zralých dýní schovat semínka. Ta jsou menší, baculatá a jádřinec je celkem malý a semena nemají tu pověstnou dýňovou „slizkost“ jako má dýně hokaido.

I druhá možnost, jednodušší, je úspěšná. Semena rovnou vysejeme v květnu na stanoviště. Rostlina poměrně brzy dožene své předpěstované vrstevníky a zhruba od září do listopadu můžeme sklízet zralé dýně. Z každé rostlinky máme zhruba dvě nebo tři dýně, a pokud ji dobře uskladníte na suchém a chladném místě, může vydržet až celý jeden rok!

Sklizeným dýním se dobře daří v sušších sklepích zabalených v novinovém papíru. Máte-li seník, zkuste radu našich babiček. Dýni opět zabalte do novinového papíru a vložte do sena.

Z chorob často dýně obecně napadá okurkové padlí nebo koncová hniloba plodů, která může zlikvidovat malé, vyvíjející se dýňové plody.

Víte, že?

  • Dýňové květy můžete konzumovat v salátech?
  • Dýňové květy se tradičně připravují obalené v těstíčku jako jemné řízečky?
  • Dýňovou dužinu můžete využít k nastavení sladkých těst, těsto pak bude šťavnatější?
  • Dýňové listy se dají použít pro odšťavení a vzniklá šťáva má vysokou nutriční hodnotu?

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

3 reakce na Špagetová dýně
  • Jiřina 7.8.2019 (19:07)

    Dobrý den vyrostla mi špagetová dýně už se těším jak ji upeču rozkrojit vyndám semena a možná ještě naplníme masem mletým a upeču

  • Renata Petříčková 15.7.2014 (10:45)

    Racio Apetit je bezslupkatá dýně, takže použití je stejné jako u dýně špagetové, ale podobně jako u Hokaido, můžete konzumovat i slupku, která je velmi jemná. Jíst se dá celá a se sklizní je třeba počkat do jejího plného dozrání, tedy až bude stopka „krustovatá“.

  • MARCELA 15.7.2014 (05:40)

    Dobrý den. Mám dotaz. Máme dýni Racio Apetit a nevím ,jak ji využít. Je k jídlu celá?I dužina a semínka? A jak jí připravit ? Na sladko ? Na slano? Poradte prosím. A jak velkou jí začít sklízet? Marcela Děkuji

Kategorie
<<Zář 2020>>
PÚSČPSN
31 1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 1 2 3 4
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist