Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Roste vám na zahradě levandule či růže? Vyrobte si z nich úžasný sirup, který si zamilujete!

Srp 2216 Autor: Claudie Kornelová

Léto nám dokáže připomenout krásu kolem nás, zejména rozkvetlé květiny. Jasné květy a teplejší počasí jsou ozvěnou změny ročních období, stejně jako naše chutě. Začínáme toužit po lehčích, osvěžujících chutích, tak proč je neoslavit v našich oblíbených nápojích?

sirup

Vyrobte si lahodný sirup z růže, levandule či jiné rostlinky. Zdroj foto: Unsplash.com – Kaylee Brayne

Co je to jednoduchý sirup?

Jednoduchý sirup je směs cukru rozpuštěného ve vodě. Tradiční jednoduchý sirup je tvořen stejným poměrem cukru a vody 1:1. Řídký jednoduchý sirup je méně sladký s méně viskózní strukturou s poměrem vody a cukru 2:1. Hustý jednoduchý sirup je 2 díly cukru ku 1 dílu vody se sladší chutí. Pro změnu dynamiky jednoduchého sirupu můžete použít různé druhy cukru. Standardní bílý granulovaný cukr je dobrým standardním jednoduchým sirupem, ale můžete také použít med nebo kokosový cukr v závislosti na vašich preferencích.

sirup

Jednoduchý sirup je základní sirup, který si můžete upravit dle sebe. Zdroj foto: Unsplash.com –
javier kober

Domácí levandulový sirup

Levandulový sirup můžete použít kdekoli, kde chcete dodat trochu květinové sladkosti. Přidejte levandulový sirup do studených nápojů, jako je limonáda nebo ledový čaj, nebo si doma připravte horkou nebo ledovou levandulovou kávu ve stylu oblíbené kavárny. Levandulový sirup můžete použít také k přípravě řady lahodných koktejlů (obzvlášť dobrý je osvěžující levandulový Tom Collins!). Levandulovým sirupem se také dá polít citronový nebo vanilkový dort.

ČAS NA PŘÍPRAVU – 10 MINUT, DOBA PŘÍPRAVY – 20 MINUT, CELKOVÝ ČAS – 30 MINUT

Z tohoto receptu budete mít 350 ml sirupu

Co budete potřebovat:

  • střední hrnec
  • sítko
  • skleněné nádoby

SUROVINY

  • 1 šálek vody
  • 1 šálek cukru
  • 4 polévkové lžíce sušených pupenů levandule kuchyňské

Postup: Ve středně velkém hrnci smíchejte vodu, cukr a levanduli a vařte, dokud se cukr zcela nerozpustí. Přikryjte a stáhněte z ohně, nechte louhovat alespoň 20 minut. Levanduli sceďte a nalijte do čisté skleněné nádoby. Podávejte podle potřeby.

POZNÁMKA: Levandulový sirup lze skladovat při pokojové teplotě po dobu 1 týdne nebo v chladničce po dobu až jednoho měsíce.

levandule

Levandulový sirup je krásný na barvu a výtečný na chuť. Zdroj foto: Unsplash.com – Daiga Ellaby

Domácí růžový sirup

Růžový sirup je sladký květinový nálev z okvětních lístků růží. Tento růžový sirup obsahuje stejný podíl vody a cukru a růžová aromata. V tomto receptu na růžový sirup se používá velké množství okvětních lístků růží.

Při domácí přípravě bude vaše kuchyně vonět jako kytice růží. Navíc si ho může vyrobit každý sám za pouhých 30 minut. Snadný a všestranný růžový sirup jistě pozvedne vaše dezerty, nápoje, koktejly a mocktaily. Ano, můžete ho přidat téměř do všeho, kde chcete osladit růžovou příchuť a krásnou růžovou barvu.

Ať už plánujete přidat tento sirup do jakéhokoli pokrmu, vždy vám zanechá sladké, jemné a výrazné aromatické květinové tóny. Prostě voní jako samotná růžová zahrada – zavřete oči a vdechujte voňavou růžovou vůni.

DOBA PŘÍPRAVY – 5 MINUT, DOBA VAŘENÍ – 20 MINUT, CEKOVÁ DOBA – 25 MINUT

Z tohoto receptu budete mít 250 ml sirupu

Co budete potřebovat:

Pro růžový sirup:

  • 2 šálky cukru
  • 2 šálky vody
  • 1 šálek čerstvých okvětních lístků jedlých růží
  • 1 šálek jedlých sušených okvětních lístků růží
  • 1 polévková lžíce kewrové vody (k dostání na internetu)
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1,5 lžíce růžové vody (nebo použijte 3/4 lžičky růžové esence)
  • 2,5 cm nakrájené červené řepy/3-4 sušené okvětní lístky ibišku/1 lžička růžové potravinářské barvy

Příprava růžového mléka (jedna porce)

  • 1 šálek vychlazeného plnotučného nebo polotučného mléka
  • 2 lžičky růžového sirupu
  • 4-5 kostek ledu, volitelně
  • 1 lžička džemu z okvětních lístků růží, gulkand – k dostání na internetu (volitelné)

Postup: Růžový sirup

Opláchněte čerstvé okvětní lístky růží a nechte je stranou. Do hrnce dejte vodu a cukr. Dobře promíchejte a vařte na mírném ohni, dokud se cukr zcela nerozpustí. Když se cukr rozpustí, přidejte čerstvé a sušené okvětní lístky růží a dobře promíchejte. Nechte 2 minuty vařit a poté přidejte kousky červené řepy. Snižte teplotu na minimum a pánev přikryjte pokličkou. Vařte 10-12 minut. Poté pánev odkryjte a přidejte vodu z kewry a vařte 2 minuty. Přidejte citronovou šťávu a vařte 2 minuty na mírném ohni. Nyní přidejte 1,5 lžíce růžové vody a vše dobře promíchejte. Vařte ještě několik sekund, nebo dokud nezískáte sirup lepkavé konzistence. U tohoto sirupu nepotřebujete žádnou provázkovou konzistenci. Chcete-li zkontrolovat konzistenci sirupu, nalijte kapku sirupu na talíř nebo do misky. Dotkněte se sirupu ukazováčkem a poté se dotkněte palcem a ukazováčkem a jemně je od sebe odtáhněte. Pokud je sirup lepkavý, je sirup připraven. Vypněte oheň a nechte ho nějakou dobu vychladnout. Když je směs vlažná, přeceďte tekutý sirup pomocí ocelového sítka. Kousky červené řepy ze směsi růžových lístků vyhoďte. Tuhou směs okvětních lístků růží, která zůstala v cedníku, lze použít jako džem z okvětních lístků růží (gulkand).

Skladování

Po vychladnutí sirup přelijte do sterilizované skleněné nádoby nebo láhve a použijte podle potřeby. Růžový sirup vydrží čerstvý až 6 měsíců, pokud je skladován na tmavém a chladném místě.
Vychladlý džem z okvětních lístků růží skladujte ve sterilizované vzduchotěsné sklenici. V chladničce vydrží čerstvý až 1 měsíc.

růže

Růžový sirup dodá šmrnc pokrmům i koktejlům. Zdroj foto: Unsplash.com – Nikita Tikhomirov

Recept na růžové mléko s použitím domácího růžového sirupu:


Do sklenice o objemu 250 ml přidejte 4-5 kostek ledu.
Nalijte mléko.
Poté přidejte 2-3 čajové lžičky domácího růžového sirupu.
Dobře promíchejte, dokud se nespojí. Pro přidání květinové textury a chuti.
Růžové mléko doplňte 1 lžičkou gulkandu a podávejte studené.

Další rostliny ze kterých můžete vyrobit sirup:

Tulipánový sirup: Použijte 1 šálek okvětních lístků tulipánů.

Sirup z růží: Použijte 2 šálky okvětních lístků růží.

Karafiátový sirup: Použijte 1 šálek okvětních lístků karafiátů.

Levandulový sirup: Použijte 3 polévkové lžíce levandulových poupat.

Sirup z orchidejí: Použijte 1 ½ šálku okvětních lístků orchidejí.

Sirup z macešek: Použijte 1 šálek okvětních lístků macešek.

Množství si můžete měnit a volit podle sebe. Toto je pouze orientační.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek

Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist