Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Řízky z hub

Srp 1925 Autor: Redakce

Konečně rostou. Po receptu na neskutečně dobrou bramboračku tu máme několik tipů, jak si usnadnit obalování hub. Řízky z hub jsou totiž pochutina i pro ty, kteří pokrmy z hub zrovna nevyhledávají. Jak říká moje kamarádka veganka „všechno smažené je dobré“, něco na tom asi bude. Všeobecně je ale obalování dost opruz, je z něho spousta nepořádku, a tak nebývá zrovna oblíbenou činností. Vždy používáme jen zdravé, nezapařené, dostatečně tvrdé (nerozmočené) houby, které nejsou červivé a bez viditelné plísně a jiného poškození.

rizky z hub

Budete potřebovat:

  • větší hřibovité houby nebo vatovce, případně masáky či bedly
  • hladkou mouku, vejce, strouhanku
  • sůl, olej (přepuštěné máslo nebo sádlo) na smažení

Postup:

Syrové houby očistíme, nohy okrájíme. Hřibové houby nakrájíme na 0,5-1 cm široké plátky, menší hlavičky pak stačí podélně přepůlit (řízky budou kulaté). Bedly a jim podobné zbavíme noh, oloupeme a velké hlavy překrojíme. Vatovce (pýchavku) je nutné oloupat a nakrájet na 1 cm široké plátky. Pokud je vatovec veliký, plátky přepůlíme, ať nejsou řízky příliš veliké.

Pro 4 osoby budete potřebovat  1/2 menšího vatovce,  4 větší hřiby nebo 8 bedel. Na to budeme potřebovat 3 vejce, do kterých zašleháme ¾ lžičky soli. Tím nám odpadne solení každého jednotlivého plátku houbičky. Plátek klasicky obalíme v trojobalu (mouka, vejce, strouhanka) a snažíme po obou stranách na rozehřátém oleji vždy asi 2 minuty, dokud není strouhanka krásně zlatavá. Kousky necháme okapat na talíři vystlaném kuchyňskou papírovou utěrkou a podáváme ještě teplé s čerstvým chlebem nebo třeba vařeným bramborem.

rizky z hub

Naše tipy:

  • Práci si můžete ulehčit přípravou těstíčka z vajec, mouky a trochy mléka. Tím odpadne trojobal. V těstíčku namočíme plátek houby, obalíme ve strouhance a smažíme.
  • Pokud řízky připravujete veganovi, stačí připravit těstíčko z hrašky a trochy vody. Následně obalit v klasické nebo kukuřičné strouhance. Nyní ale už nemůžete sáhnout po másle či sádle na smažení. Jakýkoliv jiný rostlinný olej bude super. Vyhněte se ale olivovému oleji, který je poněkud příliš aromatický.

obalovani hub

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist