Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Nejlepší vegan bramboračka

Srp 1923 Autor: Redakce

Sezóna brambor, kořenové zeleniny a zejména čerstvých lesních hub je tady. Zkuste nejlepší bramboračku, kterou pohostíte i vegetariány a vegany. Polévka není zahuštěna moukou a pokud ji méně osolíte, hodí se i pro malé děti. Recept je asi pro 4 osoby, tedy v závislosti na tom, kolik talířů si jí dáte, než budete skutečně nabaženi lahodnou přírodní chutí.

vegan bramboracka

Budete potřebovat:

  • 6 velkých brambor
  • 2 střední mrkve
  • 1 střední petržel
  • kousek celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 1 větší cibuli
  • 6 menších hub typu hřib, babka, klouzek…
  • sůl, pepř, nové koření, bobkový list, kmín
  • vodu
  • rostlinný olej na smažení
  • hrst kudrnaté petrželky

Postup:

Zeleninu očistíme a omyjeme. Houby zbavíme všech nečistot. Cibuli nakrájíme na kolečka a na malém množství oleje necháme zesklovatět. Houby nakrájím na proužky a přidáme k cibuli, necháme osmahnout. Přidáme na větší kusy nakrájenou zeleninu a česnek a krátce orestujeme. Zalijeme vroucí vodou tak, aby bylo vše ponořené (asi 2 l vody). Přidáme 4 kolečka nového koření, 3 bobkové listy a špetku čerstvě mletého pepře. Osolíme (necelou lžičkou soli) a vaříme, dokud se zelenina nebude rozpadat (asi 25 min).

bramboracka

Vyjmeme koření a kořenovou zeleninu. Tu rozmačkáme vidličkou, brambory pak v polévce třeba šťouchadlem tak, abychom měli tak akorát velké kousky. Zeleninu vrátíme do polévky a tím ji krásně zahustíme. Přidáme špetku kmínu, nasekanou petrželku a případně dosolíme a dopepříme. Polévka je tak akorát hustá a není potřeba používat zásmažku.

Nás tip: Pokud nevaříte pro vegana, doporučujeme použít místo oleje přepuštěné máslo, které dodá nejen výtečnou chuť, ale také krásně žlutou barvu.

Máte více hub? Není nic jednoduššího, než udělát základu více a zamrazit ho. Postup je shodný. Na malém množstvé oleje osmahněte cibuli a následně houby. Až budou mít „slizkou“ strukturu. Přebytečnou část základu na bramboračku dejte do krabičky vhodné k mražení a nechte zcela vychladnout. Následně dejte do mrazáku.

zaklad na bramboracku

 

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Zář 2019>>
PÚSČPSN
26 27 28 29 30 31 1
2 3 4 5 6 7 8
9 10 11 12 13 14 15
16 17 18 19 20 21 22
23 24 25 26 27 28 29
30 1 2 3 4 5 6
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist