Nejlepší vegan bramboračka
Sezóna brambor, kořenové zeleniny a zejména čerstvých lesních hub je tady. Zkuste nejlepší bramboračku, kterou pohostíte i vegetariány a vegany. Polévka není zahuštěna moukou a pokud ji méně osolíte, hodí se i pro malé děti. Recept je asi pro 4 osoby, tedy v závislosti na tom, kolik talířů si jí dáte, než budete skutečně nabaženi lahodnou přírodní chutí.
Budete potřebovat:
- 6 velkých brambor
- 2 střední mrkve
- 1 střední petržel
- kousek celeru
- 3 stroužky česneku
- 1 větší cibuli
- 6 menších hub typu hřib, babka, klouzek…
- sůl, pepř, nové koření, bobkový list, kmín
- vodu
- rostlinný olej na smažení
- hrst kudrnaté petrželky
Postup:
Zeleninu očistíme a omyjeme. Houby zbavíme všech nečistot. Cibuli nakrájíme na kolečka a na malém množství oleje necháme zesklovatět. Houby nakrájím na proužky a přidáme k cibuli, necháme osmahnout. Přidáme na větší kusy nakrájenou zeleninu a česnek a krátce orestujeme. Zalijeme vroucí vodou tak, aby bylo vše ponořené (asi 2 l vody). Přidáme 4 kolečka nového koření, 3 bobkové listy a špetku čerstvě mletého pepře. Osolíme (necelou lžičkou soli) a vaříme, dokud se zelenina nebude rozpadat (asi 25 min).
Vyjmeme koření a kořenovou zeleninu. Tu rozmačkáme vidličkou, brambory pak v polévce třeba šťouchadlem tak, abychom měli tak akorát velké kousky. Zeleninu vrátíme do polévky a tím ji krásně zahustíme. Přidáme špetku kmínu, nasekanou petrželku a případně dosolíme a dopepříme. Polévka je tak akorát hustá a není potřeba používat zásmažku.
Nás tip: Pokud nevaříte pro vegana, doporučujeme použít místo oleje přepuštěné máslo, které dodá nejen výtečnou chuť, ale také krásně žlutou barvu.
Máte více hub? Není nic jednoduššího, než udělát základu více a zamrazit ho. Postup je shodný. Na malém množstvé oleje osmahněte cibuli a následně houby. Až budou mít „slizkou“ strukturu. Přebytečnou část základu na bramboračku dejte do krabičky vhodné k mražení a nechte zcela vychladnout. Následně dejte do mrazáku.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.