Recepty z dýní
Dýňový kompot
Dužinu nakrájíme na menší kostičky a naložíme na několik hodin do octového láku, který vytvožíme smíchámí hrnku octa a dvou hrnků vody. Kostičky vyjmeme z nálevu a vaříme ve vodě po dobu 15ti minut. Vychladlé kostičky navršíme do zavařovacích skleniček. Do každé přidáme celý hřebáček, špetku skořice, 3 kapky ananasové tresti a zalijeme nálevem. Ten připravíme svařením 300 g cukru a 1 litru vody. Kompot sterilujeme 40 minut při 80 °C.
Náš tip: Kompot je výborný, pokud ho nastavíme klasickým ananasovým kompotem z konzervy. Kostky ananasu přidáme k dýni, nálev z konzervy použijeme do cukrového nálevu, kterým kostky ve sklenici až po okraj zaléváme. Pokud vlastníte myčku na nádobí, sterilujte kompoty zde.
Dýňová polévka
Dýňovou polévku řadíme mezi husté přesnídávkové polévky. Má světle oranžovou barvu, což by mohlo někoho odradit, ale jen do první chvíle ochutnání. Velmi dobré bude, pokud na polévku poházíte na másle opražené krutony z bílého toustového chleba.
1kg tvrdé dýňové dužiny na kostičky
1 větší cibuli nadrobno
1-2 litry vývaru
divoké koření
Na oleji necháme zesklovatět cibulku, přidáme kostky dýně, prohřejeme a zalijeme vývarem. Přidáme 3 lístky bobkového listu, 3 kuličky nového koření, 5 kuliček pepře a vaříme cca 30 minut, dokud dýně zcela nezměkne. Z polévky vyndáme koření a rozmixujeme podle chuti buď zcela najemno, nebo v polévce ponecháme větší kousky. Polévku dochutíme solí a špetkou kari koření.
Náš tip: polévku lze zjemnit, pokud do ní přidáte asi půl kelímku smetany. Rovněž ji lze podávat se zakysanou smetanou nebo dokonce jako studenou přesnídávkovou polévku.
Dýňový koláč
Dýňový koláč lze pojmout několika způsoby. Buď dýni použijete přímo do těsta, které se tím nádherně zvláční, nebo jako náplň koláče.
Budete potřebovat
Hrnek a půl hladké mouky
½ hrnku cukru
Sůl, prášek do pečiva
¼ másla nebo hery
2 hrnky dýně na malé kostičky
2 jablka nebo 2 hrušky na malé kostičky
šťáva a kůra z 1 citrónu
mandle, ořechy, kokos nebo sezamové semínko
Z dýně a ovoce svaříme hustý jam, tak že tyto ingredience podusíme s cukrem, citronovou kůrou a šťávou. Tuto hmotu necháme mírně zchladnout. Mezi tím si z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi tří lžic připravíme těsto. To vypracujeme a pravidelně vmáčkneme do vymazané a vysypané koláčové formy. Na syrové těsto navršíme uvařenou hmotu, posypeme mandlemi a pečeme na 180 stupňů cca 45 minut.
Náš tip: My jsme v receptu použili třtinový cukr. Do hmoty k vaření jsme po vychladnutí zamíchali několik kapek ananasové tresti a 3 lžíce rumu. Konečný efekt byl famózní.
Dýňová buchta
Budete potřebovat
hrnek nastrouhané dýně
1 jablko na kostičky
2 hrnky polohrubé mouky
1 hrnek cukru krupice
prášek do pečiva
2 vejce
hrnek mléka
½ hrnku oleje
Smícháme sypké suroviny, přidáme dýni, jablka, mléko a olej. Vymícháme hladké tekuté těsto, které upečeme na vymazaném a vysypaném plechu- pečeme asi 35 minut na 200 stupňů. Na vychladlou dýňovou buchtu můžete nalít čokoládovou polevu a posypat ořechy, mandlemi nebo kokosem.
Komentáře k článku
belias 10.9.2013 (22:36)
vznikající recept