Recept na výborný domácí chléb
Recept na housky už jsme publikovali mnohokrát a vždy měl velký úspěch. Možná se zná, že upéct doma chleba je poněkud složitější. Stačí ale dodržet několik málo pravidel – a i ten se báječně povede. Křupavá kůrka a jemně nadýchaná střídka. Přesně tak to máme rádi!
Budete potřebovat:
- 500 g hladké pšeničné mouky
- 100 g celozrnné žitné hladké mouky
- kostku (40 gramů) droždí
- 200 ml vlažné vody
- 1 lžíce polohrubé mouky
- 2 lžíce oleje
- 2 lžičky cukru
- 1 lžičku kmínu
- 2 lžičky soli
Dále:
- oříšek másla nebo sádla na vymazání malého pekáčku
- 3 lžíce vody, ½ lžičky soli, malé (křepelčí) vejce na potření
Postup:
Do velkého hrnku si nachystáme kvásek. Rozdrobíme droždí, které zasypeme 1 lžičkou cukru a lžící polohrubé mouky, přilejeme malé množství vody a rozkvrdláme. Hrnek přikryjeme čistou utěrkou a necháme asi 15 minut vykypět.
Mezi tím smícháme všechny ostatní suroviny, přidáme kvásek a hněteme, dokud není těsto krásně hladké. Těsto přikryjeme a necháme 30 minut kynout. Mezi tím si vymažeme malý pekáček. Těsto znovu propracujeme, v ruce z něho uděláme požadovaný podlouhlý tvar a vložíme do vymazaného pekáčku. Zakryjeme čistou utěrku a necháme kynout o pokojové teplotě (ne na teplém místě) asi hodinu.
Mezi tím si předehřejeme troubu na 200 stupňů a dolů do trouby umístíme víčko z pekáčku, kam nalijeme sklenici vody. Takto jsme jednoduše vyrobili parní troubu. Pára zapříčiní, že se kůrka nespálí. Chléb nařízneme a potřeme rozkvrdlaným vejcem s vodou a solí.
Chléb vložíme do trouby chléb a na 200 stupňů jej pečeme asi 10-15 minut. Poté snížíme teplotu na 180 stupňů a dopečeme asi 45 minut, dokud není kůrka krásně do hněda.
Chleba necháme vychladnout, vyklepneme z pekáčku a můžeme podávat třeba se škvarkovou pomazánkou.
Náš tip: Recept na domácí droždí najdete ZDE.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.