Jak vyrobit domácí droždí z brambor
Domácí droždí si vyrábí zejména ti, kteří všeobecně nemají důvěru k prefabrikovaným polotovarům. Ovšem v dnešní době, kdy je klasické droždí nedostatkovým zbožím, ho jistě doma zkusí všichni, kteří se bez něho neobejdou například při pečení velikonočního mazance či domácího pečiva.
Příprava není složitá a je ze surovin, které míváme běžně doma.
Budete potřebovat:
- 500 g vařených brambor
- 60 g cukru krupice
- 20 ml vlažné vody
- 50-100 ml piva
Postup:
Brambory oloupejte, uvařte do měkka. Nechte vychladnout a propasírujte.
Cukr rozpusťte ve vodě ve větší míse (ke které máte víčko), tak aby, vám vznikl hustší sirup.
Přidejte brambory a promíchejte.
Hmotu zalijte pivem tak, aby vznikla řídká, homogenní kaše.
Hmotu uzavřete a nechte 1-2 dny odležet v pokojové teplotě. Poslouží k tomu buď miska, ve které jste míchali suroviny. Že je droždí hotové poznáte podle toho, že se začne nafukovat víčko. Případně hmotu přendejte do zavařovacích sklenic se šroubovacím víčkem. Zde pozorujte jakoby bublinky, které vznikají při výrobě kvásku. A vuala! Domácí kvasnice jsou na světě.
Na 500 g mouky použijete asi 4-6 lžic domácích kvasnic. Těsto pak krásně nakyne.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.