Recept na šeříkový sirup
Šeřík je velmi oblíbený jarní keř a pěstovat se dá v mnoha kultivarech. Na sirup potřebujete ten světlounce fialový nebo bílý s jednoduchými květy. Ten je totiž zaručeně jedlý a v limonádách chutná báječně. Po pampeliškovém sirupu jde tedy o další z výtečných způsobů, jak zdravě doplnit tekutiny nejen v letním období.
- 4 hrnky cukru krupice nebo třtinového cukru
- 4 hrnky vody
- 4 hrnky obraných kvítků ze šeříku
- 1 citron v BIO kvalitě
Postup:
Na čistém místě bez dopravy natrháme mladé šeříkové květy, které necháme rozložené mírně zavadnout. Vyleze z nich hmyz, který zde má často úkryt. Citron omyjte a nakrájejte na kolečka. Do hrnce dejte všechny ingredience. Pozor! Šeříkové kvítky určitě neomývejte. Za stálého míchání přiveďte k varu a nechte probublávat nad mírným plamenem asi 15-20 minut. Přeceďte a horké nalijte do čisté suché skleněné lahve. Určitě ale postačí i obyčejná zavařovací sklenice. I přesto sirup skladujte v chladu.
Naše tipy:
- Nezdá se vám poněkud zašedlá barva sirupu? Přidejte do rozvaru několik borůvek, které přivodí krásně levandulovou barvu.
- Limonádu připravíte smícháním sirupu a vychlazené perlivé vody. Přidat můžete mátu, citron a nazdobit šeříkovými kvítky.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.