Recept na pampeliškový sirup
Pampelišky bychom z vlastního trávníku nejraději vypudili, ale jejich květy mají blahodárné účinky. Zkuste si letos udělat pampeliškový sirup, který je mezi lidi často nazýván pampeliškovým medem. Je totiž také sladce báječný a plný zdraví. Duben a květen je zdaleka nejlepší na sběr kvítků pampelišek. Naopak listy sbírejte dřív, než rostlina vyžene květy a kořeny v době, kdy pampelišky odkvetou a zatáhnou stvoly. Ano! Celá rostlina je léčivá. Vraťme se ale ke květům, kterých je v této době opravdová hojnost. Zkuste náš nevařený sirup pro okamžitou konzumaci ale i vařený, který si nechte na zimu. Hodí se do čajů, ale mlsat ho můžete i jen tak-na lžičku.
Nevařený pampeliškový sirup
Nevařený sirup použijete úplně stejně, jako třeba bezový. Hodí se do limonád, k oslazení dezertů, ale i do čaje.
Budete potřebovat
- 1 litr pampeliškových květů (asi 100 ks)
- 400 g cukru krupice
- 2 dcl vody
Postup
Na čistém místě bez dopravy natrháme mladé nezaprášené pampeliškové květy, které necháme mírně zavadnout. Vyleze z nich hmyz, který zde má často úkryt.
Neomyté květy dáme do větší uzavíratelné nádoby, zasypeme cukrem a necháme na slunném místě po dobu 2 dnů. Během této doby sklenici několikrát otočíme tak, aby se cukr dostal ke každému kvítku a navíc to ulehčí jeho rozpouštění.
Přidáme vodu, dobře promícháme a necháme dalších 24 hod uležet.
Následně přecedíme, dáme do skleniček a skladujeme v lednici.
Náš tip: Vyhýbáte se bílému cukru? Použijte nerafinovaný nebo třtinový.
Klasický pampeliškový sirup
Třebaže nemá se včelami nic společného, mnozí ho nazývají pampeliškovým medem. Má o trochu méně hustou konzistenci, ale v čaji v podstatě nepoznáte, zda jde o med včelí nebo pampeliškový. Ostatně včelky ho vyrábějí na jaře právě ve valné většině většinou z pylu z pampeliškových květů.
Budete potřebovat
- 500 květů pampelišky (asi 5 litrů)
- 1 kg třtinového cukru
- 1 pomeranč
- 1 citron
- 2 l vody
Postup:
Na čistém místě bez dopravy natrháme mladé nezaprášené pampeliškové květy, které necháme mírně zavadnout. Vyleze z nich hmyz, který zde má často úkryt.
Citron a pomeranč nejlépe v bio kvalitě omyjeme a nakrájíme na plátky.
Do hrnce dáme pampelišky, cukr, plátky citrusů a vodu. Směs za stálého míchání přivedeme k varu a na plotně necháme zchladnout. Vychladlou směs necháme pod pokličkou louhovat 24 hodin, v lednici klidně i 48 hodin.
Následně směs scedíme a z pampelišek ještě vymačkáme vodu. Vaříme na mírném plameni za občasného zamíchání asi 1,5 hod, dokud není směs přiměřeně tuhá. Tuhost sirupu zkusíme talířkovou zkouškou, kterou znáte z našich receptů na marmelády. Na talířek kápneme trochu sirupu a necháme zchladnout. Lžičkou pak zkusíme, zda je konzistence správná. Zejména na začátku varu sbíráme pěnu.
Horkou směs nalíváme do čistých suchých sklenic, zavíčkujeme.
Naše tipy:
- K pampeliškám klidně přidejte i 50-100 květů sedmikrásek
- Pokud neseženete chemicky neošetřené citrusy, oloupejte je a nakrájejte na kusy.
- Samozřejmě můžete použít i cukr klasický (krupici), ale díky třtinovému bude med krásně tmavý.
- Co s proslazenými pampeliškami? Použijte je třeba do ovocných smoothies!
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.