Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Recept na nejlepší nakládané okurky

Srp 1512 Autor: Redakce

Když jsme je ochutnali, hned jsme věděli, že jiné už dělat nebudeme. Zaručujeme, že vy také ne! Lák (5l) vystačí asi na 15 sklenic, tj. přibližně 3,5 kg okurek.

Uvaříme lákrecept na okurky

Stačí svařit a nechat vychladnout:

3,8 l vody
1,2 l octa
160 gr soli
300 gr cukru krupice
50 koleček umělého sladidla sacharinu (pokud jste nepřítelem umělých sladidel, přidejte navíc 650 gr cukru)

Do každé sklenice patří:

2 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
1 hřebíček
1 bobkový list
na špičku nože mletou skořici (opravdu malinko)
½ lžičky hořčičného semínka
4 kolečka mrkve (klidně dejte více)
2 malá kolečka křenu
cibule (asi 2 kolečka, ale klidně dejte více)
snítka kopru

Okurky dobře omyjte a nejlépe vydrhněte kartáčkem. Jakákoliv nečistota může zapříčinit plesnivění. Omyté a oschlé okurky naskládejte do sklenice s kořením a dalšími přísadami a zalijte lákem skoro až po okraj. Pevně uzavřete víčkem.

Zavařování okurek

Zavařování uzavřených sklenic může mít několik podob. Nejjednodušší je zavařování v myčce na nádobí. Použít musíte program na 70 °C. Klidně myčku můžete doplnit špinavým nádobím. To se bude lesknout stejně jako sklenice se sterilovanými okurkami.

Další možností je sterilování ve vodní lázni 20 minut při 80 °C. Sklenice pak nenechávejte stát v hrnci, ale vyjměte a nechte na utěrkách vychladnout. Jen tak budou okurky sice zavařené, ale stále pevné a křupavé.

Náš tip: Okurky ozvláštníte přidáním chilli papričky či česneku.

okurky s chilli paprickou

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist