Recept na nakládané tofu
Někdo ho miluje, jiný nesnáší. Řeč je o tofu, které je k sehnání v podobě kostky v mnoha příchutích a dokonce i zauzené. Na náš recept použijte bylinkové, bazalkové a pokud výsledný produkt budou konzumovat jen dospělí, tak i s chilli papričkami.
Možná se ptáte, proč nakládat tofu, když prověřené je naložení hermelínu nebo syrečků. Ovšem ne každý může konzumovat kravské mléko a všechny kozí či ovčí náhrady jsou velmi drahé. Myslet musíme také na vegany, kterých i u nás přibývá.
Dále budete potřebovat uzavíratelnou čistou suchou sklenici. Náš recept je na sklenici o objemu 1-1,2 l.
Budete potřebovat:
- 2 kostky bylinkového nebo paprikového tofu
- cibuli (nejlépe červenou), naloženou papriku nebo chilli papričky
- grilovací koření, sypká paprika, sůl, pepř
- bobkový list a zelené bylinky podle chuti (hodí se hladkosrstá petrželka, bazalka, oregano a podobně)
- asi 0,7 l oleje
Postup:
Tofu podélně prořízněte a nakrájejte na hranoly. Každý hranol pak poctivě obalte ve směsi koření. Místo grilovacího koření samozřejmě můžete použít oblíbenou bylinkovou sůl. Cibuli a česnek očistěte, nakrájejte na kolečka. Nachystejte si naložené papriky (ty mohou být v celku i řezané).
Do sklenice vkládejte okořeněné tofu a prokládejte zeleninou a čerstvými bylinkami, dokud nebude sklenice úplně plná. Navrch dejte pár lístků bobkového listu a celé zalijte rostlinným olejem. Zde doporučujeme kvalitní slunečnicový nebo řepkový olej. Olivový je příliš aromatický. Ovšem klasické olivy se do našeho receptu naopak báječně hodí, třeba místo naložené papriky, pokud ji nemáte rádi.
Co teď? Sklenici nechte zrát v lednici asi 14 dnů. Pokud nemůžete vydržet, nechte ji na lince. Pak bude tofu naložené a plné chuti koření a bylinek, již za týden.
Podávejte s čerstvým chlebem. Je to opravdová lahůdka nejen pro vegany, za to ručíme!
Náš tip: Přidejte na kolečka nakrájené ředkvičky a stroužky česneku.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.