Internetový hobby magazín

Menu

Vaření

Nejnovější články

Recept na Máslový croissant

Led 1519 Autor: Redakce

recept na croissantyUž dlouho si na ně myslím.  Když je jím, vzpomenu si , jak jsem je snídala v Port Grimaud na Azurovém pobřeží. Bohužel tu není ve vzduchu cítit slané moře ani levandule, ale tu vzpomínku si mohu vyvolat chutí těchto máslových rohlíčků.

Při přípravě se nenechte ničím rušit. Je třeba neotálet, protože těsto stále pracuje a máslo taje pod našima rukama.

Ingredience:

  • ½ kostky droždí
  • 1 hrnek mléka
  • ¼ hrnku třtinového cukru
  • 4 hrnky hladké mouky
  • 1 lžíce oleje
  • ½ hrnku vody
  • máslo (vychlazené, rovnou z ledničky)
  • + marmeláda, čokoláda, čokoládová pomazánka,…
  • vajíčko
  • lžíce mléka

Postup:

recept na maslovy corissantDo teplého mléka jsem přidala cukr, nadrobila půl kostky droždí a nechala kvásek vzejít. Smíchala jsem mouku s olejem, vodou a kváskem.  Pomocí kuchyňského robota s hnětacím hákem jsem vypracovala hladké těsto. Těsto jde zadělat i rukou, není to nic těžkého.

Poté těsto jsem rozdělila na 16 dílků (tohoto počtu docílíte postupným dělením těsta vždy na polovinu) a vytvořila z nich malé bochánky. Je třeba podsypávat moukou, jinak se těsto přichytí.

Rozválela jsem jednotlivé bochánky a skládala je na sebe. Mezi jednotlivé placky jsem nastrouhala trochu másla. Proto je třeba, aby máslo bylo pevné. Pokud trochu povolí, půjde to hůře.  Máslo nemusí být dokonale rozprostřeno. Placky s máslem můžete dát na hodinu do lednice. Já jsem pospíchala, takže jsem pracovala dál.

Vytvořenou kopu placek jsem rozválela na co největší kolo, co mi pracovní plocha dovolila.

Těsto jsem rozdělila na 16 dílků. Dobře se mi to krájelo  nožem na pizzu. Takto velké dílky se dají dobře naplnit kostičkou čokolády, čokoládovou pomazánkou nebo třeba marmeládou. Nebo můžete pokračovat v krájení a získat 32 malinkých rohlíčků. Já jsem zvolila kompromis. Udělala jsem plněné i malinké. Z trojúhelníčků jsem zamotala rohlíčky (od základny ke špičce). Pokud vložíte náplň, dobře těsto okolo zamáčkněte, ať to nikde neproteče. Základnu trojúhelníku jsem ve středu nařízla, šlo to lépe zamotat.

Bohužel mě mezi fázemi naplnění a zamotání vyrušil pošťák, takže těsto trochu nakynulo a už nešlo dále vyválet.

recept na corissantCroissanty jsem potřela rozšlehaným vajíčkem smíchaným se lžící mléka. Nechala jsem půl hodiny kynout a znovu potřela. Nedávejte kynout do trouby, máslo by se mohlo předčasně uvolnit. Croissanty jsem dala na plechu dále od sebe, protože ještě nabydou. Dala jsem do rozehřáté trouby a pekla při 180°C asi 30min.

Croissanty jsou výborné s máslem a marmeládou. Nejraději si je dáváme ke kávě nebo k čaji.

Komentáře k článku

Napsat komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna.

*
*

Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.

Kategorie
<<Lis 2018>>
PÚSČPSN
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2
události
Spolupracujeme:
Odběr novinek


Přihlášením vyjadřujete souhlas se zpracováním osobních údajů.

TOPlist