Recept na makové loupáky
Loupáky, makovky a podobný typ stočeného sladkého kynutého pečiva je velmi oblíbený. Sice je seženete v každé pekárně poměrně běžně, ale těm domácím nesahají ani po kotníky. Velká výhoda dnes představeného kynutého těsta je v tom, že se hotový loupáček dá bez problémů zamrazit. Stačí ho nechat po upečení zcela vychladnout, zabalit do mikrotenového sáčku a zamrazit. Večer pak loupák vytáhnete z mrazáku a umístíte do chladničky. Loupák je pak přichystaný například jako svačinka pro školáky. Chutná jak právě upečený! Další možností, jak si ještě sofistikovaněji pochutnat je, že těsto zaděláte večer a vložíte do chladničky. Ostatně už dávno víme, že těsto nemá kynout na teplém místě, protože kyne nerovnoměrně a není stabilní. Ráno pak stačí zamotat rohlíky a upéct. Buďte si jistí, že úžasná vůně čerstvého pečiva vzbudí do pozitivní nálady celou rodinu!
Na 12 loupáků budete potřebovat:
- 0,5 kg hladké mouky
- 60 g cukru
- 1 vanilkový cukr
- 250 ml mléka
- 120 g másla
- 2 žloutky
Na kvásek: ¾ kostky droždí (asi 30 g), lžíci polohrubé mouky, 2 lžičky cukru, 50 ml vlažného mléka
Dále pak: bílek na pomazání a celý (nemletý) mák na posypání
Postup:
Do většího hrnku rozdrobte droždí, přidejte mouku, cukr a vlažné mléko. Rozmíchejte a nechte vzejít kvásek (to bude trvat asi 15 minut). Do hnětací mísy nalijte mléko, přidejte rozpuštěné máslo (tím se mléko krásně ohřeje) a všechny zbylé ingredience. Přidejte kvásek a nechte vypracovat krásně hladké těsto. Mísu překryjte čistou utěrkou a nechte 60 minut kynout (ne na teplém místě!). Poté, co těsto zdvojnásobí objem jej vyjměte z mísy na vál a rozdělte na 6 stejně velkých dílů. Z každého dílu vyválejte čtverec, který úhlopříčně přeřízněte na dva trojúhelníky.
Každý trojúhelník pak sviňte od širší strany směrem ke špičce. Přeneste na pečící papír v dostatečné vzdálenosti od sebe a nechte ještě chvíli dokynout.
Mezi tím si předehřejte troubu na horkovzduch na 200°C (budeme mít 2 plechy po šesti loupácích). Vykynuté loupáky potřete prošlehaným bílkem a posypte celým mákem a dejte ve 2 vrstvách péct.
Po 5ti minutách je potřeba zmírnit pečení na 180°C a nechat dopéct, dokud nebudou loupáčky krásně tmavohnědé. To bude trvat asi 20 minut.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.