Recept na levandulový sirup
Výrazně aromatický sirup na přípravu domácích limonád si zamilujete. Má krásně narůžovělou barvu a nezaměnitelnou chuť i vůni. Nejen, že výborně chutná, ale navíc ho lze využít i na uklidnění, při nespavosti či při bolestech hlavy. Sirup ale stačí naředit s vodou, přidat citron a led, levanduli či mátu na ozdobu a můžete podávat jako netradiční domácí limonádu, která osloví snad úplně každého. Po naředění je limonáda poněkud zašedlá, proto pokud máte, přidejte do sirupu několik rozmačkaných borůvek, které podpoří růžovou barvu i ve zředěném stavu.
Budete potřebovat:
- asi 40 levandulových stonků i s květy
- 3 litry vody
- 2-3 citrony (podle chuti)
- 1 celou skořici (pro podporu chuti, není nutná)
- asi 750 g cukru (nebo podle chuti)
Postup:
Ostříhanou levanduli nechte mírně zavadnout. Důvod je jen jediný, a to abyste se zbavili broučků, které mohou mít v květech úkryt. Levanduli neomýváme, proto jí sbírejte na chráněných stanovištích (kam nechodí pejsci a kočičky, nestříkáte pesticidy a pod…). V rychlovarné konvici svařte asi 1 l vody. Mezi tím vložte do hrnce levanduli a na kolečka nakrájené citrony (pokud je seženete v bio kvalitě, nemusíte je loupat) a celou skořici.
Zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené. Nechte louhovat do druhého dne, pak přidejte cukr, zbytek vody a za občasného míchání přiveďte téměř k varu. Ochutnejte a v případě potřeby přikyselte citronovou šťávou.
Ještě horké sceďte a lahvujte.
Takto připravený sirup vydrží v lednici opravdu dlouhou dobu. Pokud navíc přidáte 3 lžičky kyseliny citronové, můžete sirup uchovat na chladnějším tmavém místě klidně přes celou zimu.
Komentáře k článku
Vlasta 29.6.2022 (23:10)
Petře máte pravdu,dělám totéž.
Petr 26.6.2022 (14:46)
Jen pod čarou, bio nic neřeší, nálepku si dává kdekdo. Omývám je v 80st.C vodě s jedlou sodou.
Alžběta Šmahová 27.7.2020 (16:17)
Podle tohoto receptu jsem zkoušela levandulový i mátový sirup. Použila jsem méně cukru, asi 500 g. Stačí to bohatě. Překvapila mě konzistence, čekala jsem hustší, ale vlastně to vůbec nevadí, sirup se stejně naředí vodou, když ho člověk pije. Chuť je hodně sladká a kyselá, řekla bych, že kvůli kyselině citrónové. Po zředění s vodou moc dobré.
Co se týče levandule, sama jsem použila cca 60 kvítků, doporučuji klidně více. Jen mě mrzí, že ta krásná růžová barva po zředění s vodou zmizí.
Všem chutná, proto rozhodně doporučuji. Rychlý efektivní recept a skvělé letní osvěžení!
zizinka 26.7.2020 (22:01)
mám vyzkoušené a pro mě super
Tomáš Režňák 23.7.2020 (10:46)
Zkoušeli jsem, ale sirup je moc řídký a hodně jsou cítit citróny. Myslím, že to chce vychytat poměr vody.