Recept na Hraběnčiny řezy bez strouhání
Dnešním receptem pokračujeme ve zjednodušené formě oblíbených dezertů. Hraběnčiny řezy se řadí k neodolatelným českým moučníkům. Šťavnatá jablka, vydatné ořechy a nadýchaný dozlatova pečený sníh udělá z tohoto dezertu opravdovou pecku. U nás ho jíme i teplý, jako hlavní chod, podobně jako žemlovku. Za studena je pak koláč povýšen na dokonalý nedělní zákusek ke kávičce. Pokud nemáte rádi složité dezerty, zkuste naši jednodušší verzi. Recept je na velký vysoký plech. Klidně ho udělejte do menšího pekáčku z poloviční dávky!
Na těsto budete potřebovat:
- 600 g polohrubé mouky
- 200 g cukru krupice
- 300 g másla
- 1 prášek do pečiva
- 6 žloutků
- špetku soli
Na vrch budete potřebovat:
- 6 velkých jablek
- 1 skořicový cukr
- 200 g nasekaných vlašských ořechů
- 150 g cukru moučka
- 8-10 bílků
- špetku soli
- 1,5 lžičky škrobu
- 1 lžíci octa
Dále pak: Máslo na vymazání plechu
Postup:
Ve větší míse smíchejte mouku, cukr, sůl, prášek do pečiva a přidejte na kostky nakrájené máslo a žloutky. Rukou (nebo robotem) z těchto surovin udělejte žmolenku. Čtvrtinu žmolenky odeberte a zbytek rovnoměrně poházejte a jemně vmačkejte na dno vymazaného plechu a dejte na chvíli odpočinout do lednice (bude stačit 15-30 minut). Mezi tím si oloupejte a nastrouhejte jablka (nahrubo nebo na kolečka), nasekejte vlašské ořechy. Troubu předehřejte na 180 stupňů a nachystejte bílkový sníh.
Bílky se špetkou solí vyšlehejte do polotuha. Přidejte cukr a škrob a vyšlehejte do tuha. Pak už jen na pomalé otáčky přišlehejte ocet.
Na těsto navršte jablka, ta pustí šťávu a zvlhčí poněkud sušší těsto. Jablka posypte skořicovým cukrem a nasekanými ořechy. Na jablka navršte sníh a posypte zbytkem žmolenkového těsta.
Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 45 minut dozlatova. Podle chuti můžete posypat moučkovým cukrem.
Komentáře k článku
Janina 15.1.2023 (18:48)
Bohužel v tomto receptu je příliš mnoho másla, bohatě stačí 200g. Těsto se roztéká, příliš lepí, moc mastné.