Recept na americké okurky
V sezóně okurek nakladaček mnohdy nevíme, co s nimi. Klasikou je zavařování na znojemský způsob (recept najdete zde) a přerostlé požívat jako salátovky. Zkuste ale nevšední čalamádu, která zaujme chutí i vzhledem. Recept sám o sobě je velmi jednoduchý. Trochu času ale zabere příprava, protože okurky je potřeba oloupat a nakrájet na tenká kolečka. Americká okurková čalamáda se vám ale odvděčí pikantně nasládlou luxusní chutí.
- 2,5 kg okurek
- 6 cibulí
- 3 červené kapie
- 1 lžíce nasekaného kopru
Na nálev:
- 3 lžíce soli
- 6 dcl octa
- 400 g cukru
- 1 lžička mletého pepře
- 1 lžička kari
- 1 lžička mletého chilli
Postup:
Nejdříve omyjeme, oloupeme a nakrájíme okurky (možno použít struhadlo na plátky nebo třeba robot) a dáme do větší mísy a zasypeme solí.
Papriky omyjeme, zbavíme jadýrek a nakrájíme na kratší nudličky. Očistíme cibuli a nakrájíme na kolečka a spolu s nasekaným koprem a paprikou smícháme s prosolenými okurkami. Necháme 2 hodiny odpočinout.
Mezi tím si připravíme nálev. Ocet, cukr a koření dáme svařit, dokud se všechen cukr nerozpustí a necháme chladnout.
Vrátíme se k okurkám, které za tu dobu pustily dost vody. Té se zbavíme pomocí sítka nebo ji jednoduše vymačkáme.
Okurkami s cibulí plníme menší čisté suché sklenice a zalijeme nálevem až po okraj. Dobře uzavřeme a sterilujeme asi 20 minut na 70°C.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.