Raw pudink z chia semínek
Chia semínka jsou superpotravinou, kterou v našich raw receptech používáme velmi často. Jsou dostupné snad v každé zdravé výživě a jejich cena už i u nás začíná být dostupná. Semínka jsou skvělým zdrojem omega-3 nenasycených mastných kyselin, vlákniny, antioxidantů i kvalitních bílkovin. Díky jejich neskutečné hydrofilním vlastnostem se báječně hodí do všech rosolů a punků. Dokáží totiž navázat tolik vody, že zvětší svůj objem až 12x. Zdravý pudink je nejenom bez lepku, ale také bez laktózy a o jeho neuvěřitelných výživových vlastnostech se snad ani rozepisovat nebudeme. Díky pouze přirozeně se vyskytujícím cukrům má navíc nízký glykemický index. Prostě ideální snídaně, svačinka i dezert, který se díky obměnám nikdy nepřejí.
Pro 3-4 osoby budete potřebovat
0,3 l rostlinného mléka
1 zralý banán
3 lžíce chia semínek
1-2 lžíce agávového sirupu (medu či jiného sladidla)
špetku mleté skořice
Postup:
Rostlinné mléko
To buď koupíte v obchodě (dobré je kokosové nebo mandlové Alpro), nebo si ho jednoduše vyrobíte.
Den předem namočte 50 gr mandlí i se slupkou do studené vody. Mandle rozmixujte v malém množství vody, přidejte banán, sirup a skořici podle chuti (nemusí být). Přidejte vodu do celkového objemu vody 0,3 l.
Mléko lze připravit také z konopných semínek. Recept najdete zde.
Na 1 lžíci chia semínek potřebujete 0,1 l rostlinného mléka. Abyste docílili opravdu velmi rosolovité konzistence, nechte semínka bobtnat v mléce klidně i přes noc. Rosolovatět hmota ale začne již za 15 minut.
Již hotový pudink můžete vkládat do skleniček a zdobit ovocem či ořechy. Klidně ale semínka zalijte přímo ve skleničce, ze které ho chcete konzumovat.
Náš tip: Čerstvé ovoce můžete vmíchat do pudinku nebo jím jen pudink ozdobit. Místo skořice lze použít vanilka, kardamon a podobně. Pokud vmícháte 2-3 lžičky nepraženého kakaového prášku, dostanete báječnou chuť čoko pudinku, kterou milují zejména děti.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.