Připravte pro návštěvu chutné chlebíčky podle Markéty Hrubešové
Předvánoční období je časem návštěv a ty je nutné královsky pohostit. Česká herečka a známá kuchařka Markéta Hrubešová nám prozradila recepty na chutné chlebíčky, kterými ohromíte své hosty. Vychutnejte si je například s tradičním českým aperitivem Metropol.
Ingredience:
- 50 g nivy
- 2 lžíce másla
- 1 lžíce zakysané smetany
- hrst ořechů (vlašské, lískové nebo para ořechy)
- hrst červeného hroznového vína
- špetka cukru, trocha soli
Postup:
- Hrozny překrojte v půlce a odpeckujte
- Vložte je do pánvičky s cukrem a lžící vody. Nechte vodu odpařit na mírném plameni, hrozny pak lehce zkaramelizují. Poté nechte vychladnout.
- Na další pánvi bez oleje opatrně opečte ořechy. Také nechte vychladnout.
- Utřete v misce nivu s máslem a zakysanou smetanou do hladké pěny.
- Nakrájené pečivo natřete nivovou směsí, poté ozdobte vínem a opečenými ořechy.
Chlebíček s hráškovou pěnou
Ingredience:
- 100 g mraženého zeleného hrášku
- 1 mozzarella
- 2 lžíce sýru žervé
- špetka cukru a soli
- citronová šťáva
- lístky bazalky na ozdobu
Postup:
- Vložte hrášek do osolené vroucí vody, vařte přibližně 2 minuty.
- Sceďte a schovejte si trochu vývaru do jiné nádoby. Hrášek poté propláchněte ledovou vodou.
- Hrášek, sýr žervé a cukr dejte do vyšší nádoby a umixujte tyčovým mixérem. Pokud je směs příliš hustá, přidejte chladný vývar a opět mixujte.
- Opatrně přidejte citronovou šťávu a sůl dle chuti.
- Nakrájejte mozarellu na stejně tlusté plátky.
- Natřete pečivo hráškovou směsí, každý chlebíček pak ozdobte plátkem mozarelly a lístkem bazalky.
Chlebíček s mozzarellou a bazalkovým pestem
- 1 mozzarella
- 2 menší rajčata
- hrst oliv
- hrst bazalkových lístků
- 1 lžíce strouhaného parmazánu
- 1 lžíce semínek (slunečnicová, dýňová, piniová)
- ½ stroužku česneku
- olivový olej, špetka soli
Postup:
- Utřete česnek. Bazalku, parmazán, špetku soli a semínka společně s česnekem umixujte tyčovým mixérem.
- Po troškách přilévejte olivový olej a neustále mixujte, dokud nedosáhnete ideální konzistence pesta.
- Rozpulte rajčata, lžící je zbavte semínek a nakrájejte na kostičky.
- Olivy rozpulte a nakrájejte mozarellu na plátky.
- Pestem potřete pečivo, na každý chlebíček dejte plátek mozarelly a několik kostiček rajčete. Ozdobte olivami a je hotovo.
Pohostěte rodinu i přátele aperitivem
Hořko-sladký aperitiv Metropol Bianco ideálně naladí chuťové buňky na pohoštění ve formě chlebíčků. Díky kombinaci vína a koření je ideální jako přípitek před jídlem, již staří Římané totiž věděli, že musí žaludek na hodování připravit. K tomu používali právě víno smíchané s vodou a medem. Tento tradiční český aperitiv se hodí také jako základ koktejlů.
Komentáře k článku
Nenalezeny žádné komentáře, buďte první, kdo článek okomentuje.