5 zdravých a lehkých pomazánek, které dostanou vaše tělo opět do formy
O Vánocích dostane naše tělo obyčejně dost zabrat všemi těmi dobrotami a cukrovím, které mu dopřáváme. Proto je potřeba mu po adventu opět odlehčit a vrátit se tak trochu do formy. Představujeme vám opravdu zdravé a lehké pomazánky, po nichž se budete cítit velmi lehce, zdraví a fit.
Cizrnová pomazánka
Budete potřebovat:
2x 400 g plechovky nakládané cizrny
2 stroužky česneku
½ čajové lžičky sušené chilli papričky
2 čajové lžičky olivového oleje
1/3 hrnku citronové šťávy
sůl a pepř
Postup: Vložte cizrnu, česnek, chilli, olej, citronovou šťávu a 2 čajové lžičky horké vody do mixéru. Přidejte sůl a pepř. Zapněte spotřebič a rozmixujte suroviny do hladka. Vzniklou směs vložte do misky. Posypte buď chilli, nebo pepřem a zakapejte troškou olivového oleje. Tuto směs naneste na celozrnný chléb.
Pomazánka z červené řepy
Budete potřebovat:
750 g červené řepy
60 g nízkotučného bílého jogurtu
1 čajová lžička sušeného tymiánu
sůl a pepř
Postup: Předehřejte troubu na 180 °C. Umyjte červenou řepu a rozkrojte ji na půl. Položte ji na pečicí papír a vložte ji na 40 minut do trouby. Nechte ji vychladnout a poté ji oloupejte.
Dejte řepu do mixéru a rozmixujte do hladka. Smíchejte ji s bílým jogurtem a přendejte do misky. Posypte tymiánem a troškou pepře.
Pomazánka z červené čočky
Budete potřebovat:
1 hrnek červené čočky
3 malé stroužky česneku
1 čajovou lžičku citrónu
1 čajová lžička kečupu
½ čajové lžičky soli
olivový olej a sušená sladká paprika
Postup: Vložte čočku do misky s vodou a nechte ji přes noc do sebe vodu natáhnout. Následující den přelijte čočku do hrnce s vodou a přiveďte vodu k varu. Vařte po dobu 8-10 minut, do změknutí. Poté sceďte. Nechte ji vychladnout a vložte do mixéru. Přidejte ostatní ingredience a rozmixujte do hladka. Ochutnejte a přidejte trochu soli. Přendejte vzniklou směs do misky, posypte pečenou paprikou a pokapejte trochou olivového oleje. Servírujte třeba s tortilou.
Brokolicová pomazánka
Budete potřebovat:
2 hrnky brokolice
½ hrnku nadrobno nakrájené cibule
2 čajové lžičky nastrouhaného Parmazánu
1 čajovou lžičku olivového oleje
¼ čajové lžičky nadrobno nakrájené červené papričky
sůl
Postup: Povařte v trochu osolené vodě brokolici pěkně do měkka. Poté ji přendejte spolu s cibulí na pánev a na olivovém oleji ji lehce orestujte.
Následně obojí přendejte do mixéru. Přidejte parmazán, olej, papričku a sůl. Rozmixujte do hladka. Pokud se vám zdá, že je pomazánka moc suchá, přidejte trochu olivového oleje, abyste dosáhli požadované konzistence. Servírujte na knackenbrottech.
Česnekovo-pažitková pomazánka
Budete potřebovat:
250 g zakysané smetany
1 nádobka lučiny
1 malý kelímek bílého jogurtu
4 stroužky nadrobno nasekaného česneku
sůl, pepř
pažitka
Postup: Smíchejte zakysanou smetanu s nádobkou lučiny a kelímkem bílého jogurtu. Následně přidejte česnek, sůl, pepř a pažitku. Dle chuti dosolte, opepřete. Pořádně promíchejte a naneste například na krekry.
Komentáře k článku
Punčochářová 23.3.2022 (16:58)
Dobrý večer ,mám ráda pomazánky ,ale nevzpomenu si na ně ráda používám cizrnu ,ale nemám žádné recepty .